wtorek, 12 stycznia 2016

Wieprzowina w sosie orzechowo-czosnkowym

Wieprzowina w sosie orzechowo-czosnkowym

- po grecku


Kuchnia grecka spostrzegana jest jako jedna z najzdrowszych kuchni na świecie. Ponadto ceni się jej prostotę. Jak  przystało na kuchnię śródziemnomorską, tak w kuchni greckiej stosuje się powszechnie czosnek i oliwę z oliwek oraz duże ilości warzyw. Szczególnie papryka i pomidory oraz świeże zioła cieszą się dużym uznaniem. Przyprawy nadają charakterystyczny smak potrawom greckim, często stosuje się cynamon. Mięso niegdyś było spożywane okazjonalnie w Grecji, obecnie jest coraz bardziej popularne. Wpływy imperium osmańskiego wszczepiły w Greków miłość do orzechów i bakalii, które nie służą tylko do wyrobu słodkości. Połączenie czosnku, orzechów włoskich i oliwy jest dosyć powszchną praktyką. Wieprzowina nie jest mięsem numer jeden w Grecji - znacznie wyżej cenione sa ryby i baranina. Niemniej jednak można odnaleźć przepisy również z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Policzki wieprzowe w sosie orzechowo-czosnkowym będą ciekawym w smaku powiewiem świeżości. Zachęciam do przygotowania.



Składniki dla 4 osób:
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 kotlety z polędwicy wieprzowej (użyłam policzków wieprzowych)
  • 2 rogzgniecione ząbki czosnku
  • 1 puszka rozrobnionych pomidorów (ok. 400 g)
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 szklanka wody
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
Sos orzechowo-czosnkowy:
  • 1 kromka białego chleba
  • 1/2 szklanki kruszonych orzechów włoskich
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu z białego wina


Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę w garnku i smaż wieprzowinę aż się zrumieni. Wyjmij mięso z garnka i włóż czosnek, rozdrobnione pomidory, laskę cynamonu, wodę oraz wino. Doprowadź całość do wrzenia. Włóż z powrotem mięso. Gotujna wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
  2. W osobnej misce przygotuj sos orzechowo-czosnkowy. Odetnij skórkę z kromki chleba. Namocz miąższ chleba w zimnej wodzie przez blisko 2 minuty, a następnie odciśnij możliwie jak największą ilość wody. Zmiel orzechy w mikserze na gładką masę wraz z chlebem, czosnkiem i octem.
  3. Nabierz pół szklanki sosu z garnka i wymieszaj go z sosem orzechowo-czosnkowym. Przelej cały sos do garnka i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wyjmij laskę cynamonu. Podawaj wedle uznania z pieczywe lub ryżem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz