Currywurst
- niemiecka kuchnia nowoczesna, czyli kiełbaski w sosie curry
Currywurst jest bardzo popularnym daniem typu fast food, które swobodnie można zakupić zarówno na wszelkiego rodzaju festiwalach, jak również w zwykłe dni powszednie we wszystkich większych niemieckich miastach. Rocznie sprzedaje się około 800 milionów porcji currywurst. Danie podawane jest na gorąco i składa się z grillowanej lub pieczonej kiełbasy wieprzowej z dodatkiem sosu na bazie koncentratu pomidorowego posypane stosunkowo dużą ilościa przyprawy curry. W tańszych wersjach currywurst sos zastępowany jest zwykłym ketchupem. Najczęście potrawę serwuje się z dodatkiem frytek, czy bułki. Currywurst powstało w 1949 roku. Zostało wymyślone przez Hertę Heuwer, która dziesięć lat później opatentowała swój pomysł. Co ciekawe, w Berlinie znajduje się muzeum poświęcone currywurst.
Składniki dla 2-3 osób:
- 2-3 kiełbaski grillowe
- 1 mała cebula, pokrojona w piórka
- 1 łyżka oleju
- 200 ml keczupu
- 100 ml wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta chilli albo pieprzu cayenne
Dodatkowo:
- szczypta curry do posypania
- frytki
Przygotowanie:
- Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć pokorjoną w pióra cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj koncentrat i wodę. Doprowadź całość do wrzenia, następnie dodaj ketchup, miód i ocet i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj curry i szczyptę pieprzu cayenne lub chilli, ewentualnie sosu Worchesteshire.
- W międzyczasie na patelni usmaż na mocno zarumieniony kolor kiełbasę.
- Wyłóż kiełbasę na talerzę, oblej przygotowany sosem i oprósz dodatkową ilością przyprawy curry. Currywurst podawaj z frytkami lub pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz