sobota, 2 stycznia 2016

Currywurst - grillowane kiełbaski po niemiecku

Currywurst

- niemiecka kuchnia nowoczesna, czyli kiełbaski w sosie curry


Currywurst jest bardzo popularnym daniem typu fast food, które swobodnie można zakupić zarówno na wszelkiego rodzaju festiwalach, jak również w zwykłe dni powszednie we wszystkich większych niemieckich miastach. Rocznie sprzedaje się około 800 milionów porcji currywurst. Danie podawane jest na gorąco i składa się z grillowanej lub pieczonej kiełbasy wieprzowej z dodatkiem sosu na bazie koncentratu pomidorowego posypane stosunkowo dużą ilościa przyprawy curry. W tańszych wersjach currywurst sos zastępowany jest zwykłym ketchupem. Najczęście potrawę serwuje się z dodatkiem frytek, czy bułki. Currywurst powstało w 1949 roku. Zostało wymyślone przez Hertę Heuwer, która dziesięć lat później opatentowała swój pomysł. Co ciekawe, w Berlinie znajduje się muzeum poświęcone currywurst.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 2-3 kiełbaski grillowe
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml keczupu
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta chilli albo pieprzu cayenne
Dodatkowo:
  • szczypta curry do posypania
  • frytki

Przygotowanie:
  1. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć pokorjoną w pióra cebulę. Smaż do momentu zeszklenia. Dodaj koncentrat i wodę. Doprowadź całość do wrzenia, następnie dodaj ketchup, miód i ocet i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj curry i szczyptę pieprzu cayenne lub chilli, ewentualnie sosu Worchesteshire.
  2. W międzyczasie na patelni usmaż na mocno zarumieniony kolor kiełbasę. 
  3. Wyłóż kiełbasę na talerzę, oblej przygotowany sosem i oprósz dodatkową ilością przyprawy curry. Currywurst podawaj z frytkami lub pieczywem. 
Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kulinarne inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz