niedziela, 28 lipca 2013

Wietnamska sałatka ogórkowa

Sałatka ogórkowa

- świeże chrupiące plasterki ogórka z sezamowym dressingiem


Wietnamczycy, dążą co prawda do równowagi w smaku, jednakże lubią zdecydowane smaki, które przełamują monotonię smakową. Jednym z ulubionych dodatków, należą te, którym możemy zawdzięczyć cytrynowy aromat i smak. W Wietnamie w większości posiłków dodaje się trawę cytrynową, niewiele mniej popularne jest użycie limonki kaffir. Religią dominującą w Wietnamie stanowi buddyzm, co ma znaczący wpływ na kulturę kulinarną tego kraju, w którym spożywa się ogromnną ilość warzyw. Ponadto, sam klimat kraju sprzyja pod uprawę wielu warzyw. Wietnamczycy, znacznie chętniej niż Chińczycy spożywają warzywa w formie surowej, niemalże do każdego posiłku do każdego posiłku podaje się półmisek z różnymi rodzajami sałaty. Dzisiaj lekka, idealna na wilgotno-gorący klimat ostatnich dni sałatka z ogórka i czerwonej papryki. Świeży cytrusowo-sezamowy smak, na pewno wprawi w stan przyjemnego orzeźwienia.



Skłaniki:
  • 1 ogórek sałatkowy, pokrojony na plasterki
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona na wąskie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
  • sok z połowy limonki (użyłam soku z cytryny)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta ziaren sezamu, do posypania

Przygotowanie:
  1. Czosnek, orzeszki, sok z ctryny lub limonki wymieszaj z olejem sezamowym.
  2. Do miski wsyp luźno plasterki ogórka oraz papryki - delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotowany wcześniej dressing rozłóż na ogórki i paprykę, oprósz ziarnami sezamu.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz