Sałatka ogórkowa
- świeże chrupiące plasterki ogórka z sezamowym dressingiem
Wietnamczycy, dążą co prawda do równowagi w smaku, jednakże lubią zdecydowane smaki, które przełamują monotonię smakową. Jednym z ulubionych dodatków, należą te, którym możemy zawdzięczyć cytrynowy aromat i smak. W Wietnamie w większości posiłków dodaje się trawę cytrynową, niewiele mniej popularne jest użycie limonki kaffir. Religią dominującą w Wietnamie stanowi buddyzm, co ma znaczący wpływ na kulturę kulinarną tego kraju, w którym spożywa się ogromnną ilość warzyw. Ponadto, sam klimat kraju sprzyja pod uprawę wielu warzyw. Wietnamczycy, znacznie chętniej niż Chińczycy spożywają warzywa w formie surowej, niemalże do każdego posiłku do każdego posiłku podaje się półmisek z różnymi rodzajami sałaty. Dzisiaj lekka, idealna na wilgotno-gorący klimat ostatnich dni sałatka z ogórka i czerwonej papryki. Świeży cytrusowo-sezamowy smak, na pewno wprawi w stan przyjemnego orzeźwienia.
Skłaniki:
- 1 ogórek sałatkowy, pokrojony na plasterki
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona na wąskie plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
- sok z połowy limonki (użyłam soku z cytryny)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szczypta ziaren sezamu, do posypania
Przygotowanie:
- Czosnek, orzeszki, sok z ctryny lub limonki wymieszaj z olejem sezamowym.
- Do miski wsyp luźno plasterki ogórka oraz papryki - delikatnie wymieszaj.
- Przygotowany wcześniej dressing rozłóż na ogórki i paprykę, oprósz ziarnami sezamu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz