wtorek, 2 lipca 2013

Köttbullar - szwedzkie klopsiki

Köttbullar

 - mięsne klopsiki z sosem z żurawiny, czyli IKEA od kuchni strony


Tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej i klasy w restaurachach IKEA. Ta znana marka przyczyniła się w głównej mierze do popularności dania, w końcu to sztandarowe danie sieci restauracji tego sklepu meblowego. Köttbullar to mięsne kulki wielkości orzecha włoskiego. Sporządza się ję na bazie mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego. Potrawa obowiązkow występuję na stole każdego Szweda z okazji Bożego Narodzenia. Klopsiki najczęściej podawane są z ziemniakami i konfiturą z borówek, oraz surówką z czerwonej kapusty, czy ogórkiem konserwowym. Coraz częściej klospiki podawane w innej wersji, na przykład z makaronem spaghetti. To moje pierwsze podrygi z kuchnią szwedzką, zatem poszłam w stronę klasyki. Na kombinacje jeszcze przyjdzie pora, a tym czasem, jak mawiają niewybrednie Szwedzi bonappetit!



Składniki:

Klopsiki:
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, drobno posiekana
  • 100 ml mleka
  • 85 g bułki tartej
  • 1 garść świeżego posztakowanego koperku
  • szczypta soli, pieprzu
  • olej lub oliwa do smażenia

Sos do klopsików:
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki sosu z żurawiny (przepis poniżej)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • sól, pieprz
Sos żurawinowy:
  • 120 g suszone żurawiny
  • 1 szklanka wody


Przygotowanie:
  1. Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie na złoto i pozostaw do wystygnięcia. 

  2. W większej misce wymieszaj mleko, jajka, bułkę tartą podsmażoną cebulę, koperek oraz mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. 

  3. Przygotuj sos z żurawiny: zagotuj w małym garnku szklankę wody Wrzuć żurawinę i gotuj przez 5 minut, mieszając, tak aby nie przywarła do dna. Odstaw z ognia i jak lekko ostygnie zmiksuj na gładką mase blenderem. Po ostygnięciu sos nabierze gęstości.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż partiami klopsiki z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Przełóż je na talerz. A na patelni, której smażyłaś wlej bulion i dodaj 4 łyżki sosu z żurawiny. 
    Energicznie wymieszaj. W szklance wymieszaj mąkę z zimną wodą i wlej na patelnie. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę aż nabierze lekko gęstej konsystencji. Włóż klopsiki ponownie na patelnie i duś w sosie przez kilka minut.

  5. Köttbullar obowiązkowo powinno się podawać z resztą sosu z żurawiny. Najlepiej podawać z ziemniakami - tu postać dowolna. Postawiłam na ikeowską klasykę - fryteczki.
Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Ivka w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz