Köttbullar
- mięsne klopsiki z sosem z żurawiny, czyli IKEA od kuchni strony
Tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej i klasy w restaurachach IKEA. Ta znana marka przyczyniła się w głównej mierze do popularności dania, w końcu to sztandarowe danie sieci restauracji tego sklepu meblowego. Köttbullar to mięsne kulki wielkości orzecha włoskiego. Sporządza się ję na bazie mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego. Potrawa obowiązkow występuję na stole każdego Szweda z okazji Bożego Narodzenia. Klopsiki najczęściej podawane są z ziemniakami i konfiturą z borówek, oraz surówką z czerwonej kapusty, czy ogórkiem konserwowym. Coraz częściej klospiki podawane w innej wersji, na przykład z makaronem spaghetti. To moje pierwsze podrygi z kuchnią szwedzką, zatem poszłam w stronę klasyki. Na kombinacje jeszcze przyjdzie pora, a tym czasem, jak mawiają niewybrednie Szwedzi bonappetit!
Składniki:
Klopsiki:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 roztrzepane jajka
- 1 średniej wielkości czerwona cebula, drobno posiekana
- 100 ml mleka
- 85 g bułki tartej
- 1 garść świeżego posztakowanego koperku
- szczypta soli, pieprzu
- olej lub oliwa do smażenia
Sos do klopsików:
- 400 ml bulionu wołowego
- 80 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki sosu z żurawiny (przepis poniżej)
- 2 łyżki mąki
- 1/4 szklanki zimnej wody
- sól, pieprz
Sos żurawinowy:
- 120 g suszone żurawiny
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie na złoto i pozostaw do wystygnięcia.
- W większej misce wymieszaj mleko, jajka, bułkę tartą podsmażoną cebulę, koperek oraz mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Przygotuj sos z żurawiny: zagotuj w małym garnku szklankę wody Wrzuć żurawinę i gotuj przez 5 minut, mieszając, tak aby nie przywarła do dna. Odstaw z ognia i jak lekko ostygnie zmiksuj na gładką mase blenderem. Po ostygnięciu sos nabierze gęstości.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż partiami klopsiki z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Przełóż je na talerz. A na patelni, której smażyłaś wlej bulion i dodaj 4 łyżki sosu z żurawiny.Energicznie wymieszaj. W szklance wymieszaj mąkę z zimną wodą i wlej na patelnie. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę aż nabierze lekko gęstej konsystencji. Włóż klopsiki ponownie na patelnie i duś w sosie przez kilka minut.
- Köttbullar obowiązkowo powinno się podawać z resztą sosu z żurawiny. Najlepiej podawać z ziemniakami - tu postać dowolna. Postawiłam na ikeowską klasykę - fryteczki.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Ivka w kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz