wtorek, 11 listopada 2014

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

- ketchup idealny



Trudno sobie wyobrazić życie zupełnie pozbawione najbardziej znanego sosu pomidorowego na świecie, keczupu. Ketchup jako pierwsi wymyślili Chińczycy, służył on jako zaprawa do dań rybnych. Sama nazwa sosu pochodzi z języka chińskiego, od słowa kôe-chiap, co w dialekcie Xiamen oznacza właśnie zaprawę do ryb. Nazwa, jak i sama receptura sosu trafiła do Europy dopiero pod koniec XVII wieku, przez Anglię. W 1867 roku ketchup trafił do Stanów Zjednoczonych i tam Henry John Heinz dostosował recepturę sosu do rodzimych oczekiwań i przyzwyczajeń smakowych. Do dziś firma H. J. Heinz Compan znana jest z produkcji ketchupu. Obecnie ketchup dostępny jest w wielu smakach od łagodnego, po bardzo ostry. Najczęściej występuje w barwie ciemnoczerwonej, ale możemy spotkać w kolorze ciemnobrązowym, a także zielonym. Ketchup stanowi najpopularniejszy do frytek, pizzy i rozmaitych potraw typu fast-food. Najczęściej ketchup kupujemy w sklepie - łatwo go jednak przygotować w warunkach domowych do czego szczerze zachęcam - smak jest niesamowity, jak dla mnie idealny. Nie zawiera środków konserwujących, przez co jest także i zdrowszy. Jest idealnie zrównoważony - jeśli chodzi ilość użytego octu. Naprawdę warto poświęcić chwile czasu na jego przygotowanie, satysfakcja gwarantowana.




Składniki:
  • 1 i 1/2 kg cukinii 
  • 5-6 średniej wielkości cebul (1/2 kg)
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki soli



Przygotowanie:
  1. Cukinie obierz i odetnij końcówki. Zarówno z cukinii, jak i papryki usuń gniazda nasienne. Zetrzyj warzywa na tarce. Cebule pokrój w drobną kostkę.
  2. Umieść warzywa w dużym garnku i przypraw dwiema łyżkami soli. Dokładnie wymieszaj składniki, przykryj i pozostaw na przynajmniej na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Po tym czasie gotuj warzywa tak długo, aż rozpadną się na tzw. papkę - powinno to zająć około 40 minut. Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka. 
  4. Po powstaniu jednolitej masy dodaj  cukier i ocet. Gotuj mieszając przez kolejne 20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, paprykę słodką oraz chili. Dołóż świeżo wyciśnięty ząbek czosnku i gotuj przez około 20 minut. 
  5. Wyłów liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Przy pomocy blendera zmiskuj zawartość garnka na gładką masę. 
  6. Wrzący ketchu z cukinii przelej do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręć słoik i odwróć dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz przechowywać ketchup dłużej niż dwa miesiące (a tak na pewno będzie) słoiki należy zapasteryzować.

Autor: Pani Mama

Przepis zaczerpnięty z Poezja smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz