poniedziałek, 17 listopada 2014

Pikantny gulasz z czarnej fasoli i kukurydzy

Gulasz z czarnej fasoli, kukurydzy i papryczek chipotle chilli

- pikantny i sycący, meksykański


Meksyk bez wątpienia stanowi fasolowe królestwo. Fasola, nazywana frijoles jest podstawą wyżywienia tamtejszej ludności. To właśnie z Meksyku pochodzi ponad 20 gatunków tej rośliny. Fasola stanowi podstawowe źródło błonnika oraz białka, szczególnie dla biedniejszej części społeczeństwa. Niewątpliwie jest to jedno, jeśli nie najważniejsze warzywo w tej szerokości geograficznej. Odmian fasoli można tam spotkać bez liku od białej, po czerwoną, bladoróżową, nakrapianą, czy czarną. Każda znajdzie w Meksyku swoje uznanie - zarówno małe jak i duże. Potrawy z fasoli, mogą być daniami głównymi, ale najczęściej stanowią podstawę do zup,  sosów czy farszów z dodatkiem kolendry i chilli. Czarna fasola nie jest najpopularniejszym rodzajem w Polsce, częściej kojarzona jest właśnie z kuchnią meksykańską. Stanowi bazę prezentowanej dzisiaj potrawy, czyli wegetariańskiego gulaszu z sycącej czarnej fasoli, słodkiej złotej kukurydzy, soczystych pomidorów oraz pikanej papryczki chipotle chilli. Danie jest sycące i może być osobnym daniem jak również stanowić dodatek do potrawy o mniej zdecydowanym smaku.


Składniki dla 4 osób:
  • 1 i 1/2 szklanki czarnej suszonej fasoli
  • 2 papryczki chipotle chilli (może być zwykłe suszone chilli)
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (800 g)
  • 8 średnich tortilli


Przygotowanie:

  1. Wsyp fasolę do średniej miski, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź i opłucz pod strumieniem zimnej wody. Wsadź do rondla z wrzącą wodą i gotuj przez 20 minut lub dłużej - fasola powinna być miękka.
  2. W szklance do połowy wypełnioną wrzącą wodą wrzuć papryczki chilli i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zmiksuj w blenderze wodę z chilli na gładką masę.
  3. Na suchej patelni upraż ziarna kminku aż zacznie wydzielać się aromat.
  4. Na dużej patelni lub w większym żaroodpornym naczyniu usmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj fasolę, masę z papryczki chilli, uprażony kminek, rozdrobniony pomidory oraz odcedzoną paprykę. Całość doprowadź do wrzenia. Trzymaj na ogniu aż całość zgęstnieje i zmięknie.
  5. Podawaj z płatami podgrzanej tortilli lub jako dodatek do innych dań.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz: