niedziela, 9 listopada 2014

Taquitos z kiełbasą

Taquitos z kiełbasą

- ostre, złote, zrolowane


Taquito jest to jedna z bardzo popularnych potraw w kuchni meksykańskiej. Nazwa oznacza małe taco - powstaje na bazie farszu zrolowanego w tortillli, następnie wałek smaży się w głebokim oleju. Ze względu na wygląd dania, czasami nazywa się je rolowanym taco, czy też fletem. Nadzienie może być rozmaite - od mięsa wołowego, wieprzowego, po drób. Potrawę podaje się często z salsą, guacamole lub śmietaną. Powstanie taquito datuje się na 1929 rok - wtedy po raz pierwszy użyto tego określenia wobec zrolowanej tortilli z nadzieniem. Jest to kolejne danie z kuchni typu tex-mex. Jako ciekawostkę, dodam, że taquito stanowi jedną z pierwszych przekąsek meksykańskich, które opracowane były do sprzedaży jako mrożonki. Taquitos obecnie jest często sprzedawane na pograniczu Meksyku i Stanów Zjednoczonych, tam nazywa się je także dorados tacos - ze względu na złoty kolor świeżo usmażonych rolek z tortilli. Nasze taquitos wypełnione zostało farszem z drobno posiekanych kiełbasek, ostrej papryki chilli, cebuli oraz puree z białej fasoli. Ze względu na ostry smak potrawy warto podawać ją z łagodnym sosem śmietanowym lub guacamole.




Składniki dla 3-4 osób:
  • 2 pętka kiełbasy (w oryginale chorizzo, użyłam zwykłej) 300 g
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 strączki suszonego chilli
  • 8 średnich tortilli (całe opakowanie)
  • 1 puszka białej fasoli
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Na dużej patelni podsmaż kiełbasę, Dodaj sproszkowaną paprykę, kminek oraz pokrojoną suszoną paprykę chilli. Do patelni dodaj paprykę, całość wymieszaj.
  2. Fasolę wsyp do sitka i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Przy pomocy blendera zmiksuj na gładkie puree.
  3. Na osobnej patelni usmaż cebulę, jak ta się zeszkli dodaj ją do kiełbasy i dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz wszystkie składniki z puree z białej fasoli.
  4. Wyłóż równomiernie farsz na wszystkie płaty tortilli. Zroluj je ciasno. Taquitos z kiełbasą smaż na patelni aż się równomierni zarumieni.
  5. Podawaj z salsą pomidorową, słodkim sosem chili lub dla złagodzenia smaku z sosem czosnkowo-śmietanowym.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz