sobota, 8 listopada 2014

Fasolka mamut w sosie czosnkowo-koperkowym

Fasolka mamut w sosie czosnkowo-koperkowym

- danie proste i smaczne



Fasola jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez Hiszpanów i Portugalczyków. Konkwistadorzy szybko docenili roślinę i sprowadzili nasiona fasoli do Europy, która w późniejszym czasie została rozpowszechniona w uprawie w Afryce i Azji. Fasola słynie z dużej zawartości białka w nasionach. Ma działanie moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi. Wiele odmian fasoli wykazuje właściwości przeciwutleniające. Fasola szparagowa, posiada stosukowo małe nasiona i spożywa się ją w całych strąkach. Do odmian fasoli szparagowej odmiany tycznej należy mamut, który dzisiaj jest bohaterem posiłku. Ten rodzaj fasoli jest chętnie spożywany u nas w kraju, najczęściej z dodatkiem smażonej bułki tartej. Postanowiliśmy trochę urozmaicić formę podania - dlatego też mamuta przygotowaliśmy z sosem koperkowo-czosnkowym. Całość ma prosty, a zarazem niebanalny smak. Słodki smak fasolki szparagowej łączy się doskonale z lekko pikantnym sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i siekanego koperku. Przygotowanie dania zajmuje minimum czasu, bo zaledwie 10 minut.





Składniki dla 2 osób:
  • 20 g fasolki mamut
  • 1 szklanka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu


Przygotowanie:
  1. Fasolkę umyj, wytnij szypułki. Wrzuć do zagotowanej osolonej wody. Gotuj przez 10 minut na na niezbyt dużym ogniu.
  2. W tym czasie przygotuj  sos. Śmietanę wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. 
  3. Wyjmij i odsącz fasolę wyłóż na talerz, polej sosem koperkowo-czosnkowym. Na wierzch posyp dodatkowym koperkiem. Podawaj od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz