Fasolka mamut w sosie czosnkowo-koperkowym
- danie proste i smaczne
Fasola jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Została udomowiona przez Indian na długo przed podbojem tych ziem przez Hiszpanów i Portugalczyków. Konkwistadorzy szybko docenili roślinę i sprowadzili nasiona fasoli do Europy, która w późniejszym czasie została rozpowszechniona w uprawie w Afryce i Azji. Fasola słynie z dużej zawartości białka w nasionach. Ma działanie moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi. Wiele odmian fasoli wykazuje właściwości przeciwutleniające. Fasola szparagowa, posiada stosukowo małe nasiona i spożywa się ją w całych strąkach. Do odmian fasoli szparagowej odmiany tycznej należy mamut, który dzisiaj jest bohaterem posiłku. Ten rodzaj fasoli jest chętnie spożywany u nas w kraju, najczęściej z dodatkiem smażonej bułki tartej. Postanowiliśmy trochę urozmaicić formę podania - dlatego też mamuta przygotowaliśmy z sosem koperkowo-czosnkowym. Całość ma prosty, a zarazem niebanalny smak. Słodki smak fasolki szparagowej łączy się doskonale z lekko pikantnym sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i siekanego koperku. Przygotowanie dania zajmuje minimum czasu, bo zaledwie 10 minut.
Składniki dla 2 osób:
- 20 g fasolki mamut
- 1 szklanka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Fasolkę umyj, wytnij szypułki. Wrzuć do zagotowanej osolonej wody. Gotuj przez 10 minut na na niezbyt dużym ogniu.
- W tym czasie przygotuj sos. Śmietanę wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij i odsącz fasolę wyłóż na talerz, polej sosem koperkowo-czosnkowym. Na wierzch posyp dodatkowym koperkiem. Podawaj od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz