Babeczki z dynią
-małe słodkości na Andrzejki -
O użyteczności dyni pisałyśmy nie raz. Dlatego warto jeszcze raz po nią sięgnąć na koniec jesieni. Małe słodkie babeczki dobrze sprawdzą się na imprezie Andrzejkowej. Nie są skomplikowane, a przerwy w trakcie robienia można wykorzystać na malowanie paznokci. Do tego przykryte kremową pierzynką mogą stanowić zagadkę dla smakoszy- co kryje się w środku. Udanych i pomyślnych wróżb.
Babeczki:
- 100 g masła
- 60 g smalcu
- 200g mąki
- 100 g zmielonych orzechów
- 1 żółtko
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 200 g pure z dyni
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 200 g serka kremowego
- około 1/3 szklanki cukru pudru
- Ciasto: mąkę siekamy z orzechami, smalcem i masłem. Dodajemy żółtko, cukier mleko i zagniatamy.
- Gotową masę zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce dwie godziny.
- Foremki od muffinek smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
- Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki.
- Foremki wstawiamy na 30 minut do lodówki, a potem na10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Krem: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i wypełniamy do 2/3 wysokości foremek.
- Babeczki pieczemy 15 minut w 175 stopniach.
- Dekoracja: miksujemy cukier z serkiem, a tak powstałym kremem dekorujemy wierz babeczek.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" nr11/2014 i pochodzi od Doroty Świątkowskiej
Smacznego!
Mniam mniam, zgaduję, że sokoro jest dynia, ciastka muszą być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńSama planuję niedługo zrobić dyniowe ciastka :]
Szkoda, że sezon na dynię się kończy i coraz ciężej jest ją dostać :C
zapraszam: http://healthy-dreams.blogspot.com/
Do dyni przekonałam się dopiero w tym roku. Ale chyba się zaprzyjaźnimy. A do wypieków jest idealna:)
Usuń