Wietnamskie ciasto bananowe
- słodka chwila zapomnienia
Dieta wietnamska bogata jest w warzywa i owoce. Jeżeli by zapytać przeciętnego Wietnamczyka z czego by prędzej zrezygnował z mięsa, czy owoców - odpowiedziałby, że z tego pierwszego. W Wietnamie wierzy się, że obfitość owoców w tym kraju zapewnia jego mieszkańcom długie i zdrowe życie. Owoce chętnie spożywa się w dużych ilościach na surowo, ale także sporządza się z nich orzeźwiające koktajle. Owoce często także wykorzystywane są do przygotowania rozmaitych deserów. Jeśli chodzi o wypieki - źródeł w dużej mierze należy doszukiwać we wpływach francuskich. Wietnamczycy uwielbiają banany, szczególnie w wersji na ciepło. Na całym świecie wietnamskim smakołykiem są słynne banany w cieście. Tym razem postawiłam na coś bardziej skomplikowanego - ciasto bananowe. Obawy, że banan nie spełni się jako dekoracja były bez pokrycia Wyszło tak jak miało - kusząco, słodko, idealnie. Zachęcam do przygotowania i szerszego poznania słodkiej twarzy Wietnamu.
Składniki:
- 6 bananów
- 60 g cukru
- 7 jajek
- 250 g masła
- 250 mąki
- 350 g mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
- Banany obieramy kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut.
- Masło roztapiamy i schładzamy.
- Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko i masło.
- Dodajemy mąkę i mieszamy.
- Na koniec delikatnie mieszając dodajemy banany.
- Tortownicę zabezpieczamy folią aluminiową i wykładamy papierem do pieczenia - ciasto jest bardzo rzadkie.
- Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i pieczemy w 200 stopniach około godziny.
- Ciasto można zjeść od razu po wystudzeniu lub trzymać w lodówce.
Przepis zmodyfikowany ze strony: almostbourdain
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz