Wietnamskie ciasto bananowe
- słodka chwila zapomnienia
Dieta wietnamska bogata jest w warzywa i owoce. Jeżeli by zapytać przeciętnego Wietnamczyka z czego by prędzej zrezygnował z mięsa, czy owoców  - odpowiedziałby, że z tego pierwszego. W Wietnamie wierzy się, że obfitość owoców w tym kraju zapewnia jego mieszkańcom długie i zdrowe życie. Owoce chętnie spożywa się w dużych ilościach na surowo, ale także sporządza się z nich orzeźwiające koktajle. Owoce często także wykorzystywane są do przygotowania rozmaitych deserów. Jeśli chodzi o wypieki - źródeł w dużej mierze należy doszukiwać we wpływach francuskich. Wietnamczycy uwielbiają banany, szczególnie w wersji na ciepło. Na całym świecie wietnamskim smakołykiem są słynne banany w cieście.  Tym razem postawiłam na coś bardziej skomplikowanego - ciasto bananowe. Obawy, że banan nie spełni się jako dekoracja były bez pokrycia Wyszło tak jak miało - kusząco, słodko, idealnie. Zachęcam do przygotowania i szerszego poznania słodkiej twarzy Wietnamu.
Składniki:
- 6 bananów
 - 60 g cukru
 - 7 jajek
 - 250 g masła
 - 250 mąki
 - 350 g mleka skondensowanego słodzonego
 
Przygotowanie:
- Banany obieramy kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut.
 - Masło roztapiamy i schładzamy.
 - Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko i masło.
 - Dodajemy mąkę i mieszamy.
 - Na koniec delikatnie mieszając dodajemy banany.
 - Tortownicę zabezpieczamy folią aluminiową i wykładamy papierem do pieczenia - ciasto jest bardzo rzadkie.
 - Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i pieczemy w 200 stopniach około godziny.
 - Ciasto można zjeść od razu po wystudzeniu lub trzymać w lodówce.
 
Przepis zmodyfikowany ze strony: almostbourdain
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz