piątek, 21 listopada 2014

Wietnamskie ciasto bananowe

Wietnamskie ciasto bananowe

- słodka chwila zapomnienia



Dieta wietnamska bogata jest w warzywa i owoce. Jeżeli by zapytać przeciętnego Wietnamczyka z czego by prędzej zrezygnował z mięsa, czy owoców  - odpowiedziałby, że z tego pierwszego. W Wietnamie wierzy się, że obfitość owoców w tym kraju zapewnia jego mieszkańcom długie i zdrowe życie. Owoce chętnie spożywa się w dużych ilościach na surowo, ale także sporządza się z nich orzeźwiające koktajle. Owoce często także wykorzystywane są do przygotowania rozmaitych deserów. Jeśli chodzi o wypieki - źródeł w dużej mierze należy doszukiwać we wpływach francuskich. Wietnamczycy uwielbiają banany, szczególnie w wersji na ciepło. Na całym świecie wietnamskim smakołykiem są słynne banany w cieście.  Tym razem postawiłam na coś bardziej skomplikowanego - ciasto bananowe. Obawy, że banan nie spełni się jako dekoracja były bez pokrycia Wyszło tak jak miało - kusząco, słodko, idealnie. Zachęcam do przygotowania i szerszego poznania słodkiej twarzy Wietnamu.



Składniki:
  • 6 bananów
  • 60 g cukru
  • 7 jajek
  • 250 g masła
  • 250 mąki
  • 350 g mleka skondensowanego słodzonego 


Przygotowanie:
  1. Banany obieramy kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut.
  2. Masło roztapiamy i schładzamy.
  3. Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko i masło. 
  4. Dodajemy mąkę i mieszamy.
  5. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy banany.
  6. Tortownicę zabezpieczamy folią aluminiową i wykładamy papierem do pieczenia - ciasto jest bardzo rzadkie.
  7. Wlewamy ciasto do przygotowanej tortownicy i pieczemy w 200 stopniach około godziny.
  8. Ciasto można zjeść od razu po wystudzeniu lub trzymać w lodówce.  

Przepis zmodyfikowany ze strony: almostbourdain

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz