niedziela, 2 listopada 2014

Pieczona pierś kaczki z sosem sezamowo-sojowym

Pieczona pierś kaczki

z sałatą i sosem sezamowo-sojowym


Kuchnia wietnamska jest rozmaita. Jest to kraina pełna warzyw i ryżu. Niemniej jednak Wietnamczycy w swoim menu także mają miejsce na potrawy mięsne. Największym zainteresowaniem cieszy się drób. Jego niskie ceny sprawiają, że w Wietnamie chętniej spożywa się mięso kaczek, indyków i kurczaków, niż mięso czerwone. Delikatne drobiowe mięso sprzyja powstawaniu oryginalnych i często fantazyjnych potraw. Obecność ostrych przypraw nadaje charakterystycznego smaku i niezapomnianego aromatu. Bardzo często serwuje się kurczaka, indyka, czy kaczkę z dodatkiem sosu sojowego, imbiru, chilli i czosnku. Równie częstymi dodatkami stanowi trawa cytrynowa, orzechy arachidowe oraz kolendra. Tym razem postawiłam na filety z piersi kaczki - wpierw podsmażone, następnie upieczone, podane z dodatkiem bardzo aromatycznego, lekko ostrego sosu sezamowo-sojowego. Potrawa zostala podana z frytkami, co stanowiło kompromis z konsewatystami ziemniaczano-schabowymi. Przygotowanie potrawy zajmuje niewiele czasu i jest smaczną odskocznią od codzienności.




Składniki dla 4 osób:

  • 4 filety z piersi kaczki
  • olej slonecznikowy
  • pieprz, świeżo zmielony
  • 6 liści salaty lodowej, poszatkowane

Sos sezamowo-sojowy:
  • 1 strąk chilli, drobno posiekany
  • 1 kawałek (ok. 3 cm) świeżego korzenia imbiru
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 8 łyżek octu ryżowego (użyłam jabłkowego)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego



Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Filety z piersi przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Włóż filety na patelnie z rozgrzanym olejem. Mocno podsmażaj z obu stron przez 2 minuty.
  2. Wstaw patelnię z mięsem na 10-12 minut do piekanika. W tym czasie przygotuj sos sezamowo sojowym poprzez energiczne wymieszanie wszytskich składników ze sobą.
  3. Upieczone filety kaczki możesz  poktoić na plastry. Ułóż mięso na drobno posztakowanych liściach sałaty. Rozlej sos do miseczek i polej nim piersi kaczki. Najlepiej podawać z ryżem.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz