Pieczona pierś kaczki
z sałatą i sosem sezamowo-sojowym
Kuchnia wietnamska jest rozmaita. Jest to kraina pełna warzyw i ryżu. Niemniej jednak Wietnamczycy w swoim menu także mają miejsce na potrawy mięsne. Największym zainteresowaniem cieszy się drób. Jego niskie ceny sprawiają, że w Wietnamie chętniej spożywa się mięso kaczek, indyków i kurczaków, niż mięso czerwone. Delikatne drobiowe mięso sprzyja powstawaniu oryginalnych i często fantazyjnych potraw. Obecność ostrych przypraw nadaje charakterystycznego smaku i niezapomnianego aromatu. Bardzo często serwuje się kurczaka, indyka, czy kaczkę z dodatkiem sosu sojowego, imbiru, chilli i czosnku. Równie częstymi dodatkami stanowi trawa cytrynowa, orzechy arachidowe oraz kolendra. Tym razem postawiłam na filety z piersi kaczki - wpierw podsmażone, następnie upieczone, podane z dodatkiem bardzo aromatycznego, lekko ostrego sosu sezamowo-sojowego. Potrawa zostala podana z frytkami, co stanowiło kompromis z konsewatystami ziemniaczano-schabowymi. Przygotowanie potrawy zajmuje niewiele czasu i jest smaczną odskocznią od codzienności.
- 4 filety z piersi kaczki
- olej slonecznikowy
- pieprz, świeżo zmielony
- 6 liści salaty lodowej, poszatkowane
Sos sezamowo-sojowy:
- 1 strąk chilli, drobno posiekany
- 1 kawałek (ok. 3 cm) świeżego korzenia imbiru
- 2 dymki, drobno posiekane
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 8 łyżek octu ryżowego (użyłam jabłkowego)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Filety z piersi przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Włóż filety na patelnie z rozgrzanym olejem. Mocno podsmażaj z obu stron przez 2 minuty.
- Wstaw patelnię z mięsem na 10-12 minut do piekanika. W tym czasie przygotuj sos sezamowo sojowym poprzez energiczne wymieszanie wszytskich składników ze sobą.
- Upieczone filety kaczki możesz poktoić na plastry. Ułóż mięso na drobno posztakowanych liściach sałaty. Rozlej sos do miseczek i polej nim piersi kaczki. Najlepiej podawać z ryżem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz