Cytrynowo-szafranowy ryż
- na sposób indyjski
Gastronomiczne Indie w łatwy sposób można podzielić na dwa obszary: Północ ceni sobie pszenice - wszelkie dania typu curry jada się na przykład z roti. Na południu Indii podstawą wyżywienia jest ryż. Co ciekawe najbardziej ceniony ryż basmaiti pochodzi nie z południowych pól indyjskich, a uprawiany jest w Kaszmirze i Dżammu na północy kraju. Ryż nie musi być wyłącznie gotowany, można go wzbogacić o wiele dodatków, które nadadzą mu wyjątkowego charakteru. Szafran oryginalnie pochodzi z Grecji i południowo-wschodniej Azji, jednakże trudno sobie wyobrazić obecną kuchnię indyjską bez użycia tej drogocennej przyprawy. Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, wystarczy zaledwie szczypta, aby nadać potrawie niesamowity złoty kolor i zmienic jego smak. Idealnie komponuje się z ryżem. Natrafiłam na przepis ryżu cytrynowo-szafranowego. Stanowi on świetną bazę do dań typu curry. Sam w sobie jest bardzo smaczny i niewiele trzeba, aby sprawił, że cała potrwa stanie się niezwykła.
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki nitek szafranu
- 3 łyżki masła ghi
- 2 małe cebule, drobno poszatkowane
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 3 listki curry
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 200 g ryżu basmati (1 szklanka)
- 1 łyżka liści kolendry
Przygotowanie:
- Doprowadź bulion do wrzeni, odstaw z ognia i dodaj nitki szafranu. Przykryj garnek z bulionem i odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej ghi na patelni o grubym dnie lub rondlu. Smaż cebulę, czosnek, imbir i listki curry. Stale mieszaj, aż cebula delikatnie zbrązowieje. Dodaj skórkę cytrynową i ryż, wymieszaj,
- Do ryżu dolej bulion i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż ryż stanie się miękki i wchłonie cały bulion. Skrop sokiem z cytryny i posyp liścmi kolendry, najlepiej świeżymi. Przykryj potrawę i odstaw na 5 minut.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz