wtorek, 27 stycznia 2015

Cytrynowo-szafranowy ryż

Cytrynowo-szafranowy ryż

- na sposób indyjski


Gastronomiczne Indie w łatwy sposób można podzielić na dwa obszary: Północ ceni sobie pszenice - wszelkie dania typu curry jada się na przykład z roti. Na południu Indii podstawą wyżywienia jest ryż. Co ciekawe najbardziej ceniony ryż basmaiti pochodzi nie z południowych pól indyjskich, a uprawiany jest w Kaszmirze i Dżammu na północy kraju. Ryż nie musi być wyłącznie gotowany, można go wzbogacić o wiele dodatków, które nadadzą mu wyjątkowego charakteru. Szafran oryginalnie pochodzi z Grecji i południowo-wschodniej Azji, jednakże trudno sobie wyobrazić obecną kuchnię indyjską bez użycia tej drogocennej przyprawy. Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, wystarczy zaledwie szczypta, aby nadać potrawie niesamowity złoty kolor i zmienic jego smak. Idealnie komponuje się z ryżem. Natrafiłam na przepis ryżu cytrynowo-szafranowego. Stanowi on świetną bazę do dań typu curry. Sam w sobie jest bardzo smaczny i niewiele trzeba, aby sprawił, że cała potrwa stanie się niezwykła.



Składniki dla 3 osób:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu
  • 3 łyżki masła ghi
  • 2 małe cebule, drobno poszatkowane
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 3 listki curry
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 200 g ryżu basmati (1 szklanka)
  • 1 łyżka liści kolendry

Przygotowanie:
  1. Doprowadź bulion do wrzeni, odstaw z ognia i dodaj nitki szafranu. Przykryj garnek z bulionem i odstaw na 15 minut.
  2. Rozgrzej ghi na patelni o grubym dnie lub rondlu. Smaż cebulę, czosnek, imbir i listki curry. Stale mieszaj, aż cebula delikatnie zbrązowieje. Dodaj skórkę cytrynową i ryż, wymieszaj,
  3. Do ryżu dolej bulion i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż  ryż stanie się miękki i wchłonie cały bulion. Skrop sokiem z cytryny i posyp liścmi kolendry, najlepiej świeżymi. Przykryj potrawę i odstaw na 5 minut. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz