Sos Karmelowy Jasny
A także krówki
Niby karmel to rzecz prosta. Cukier woda i podgrzanie. Ale jak i dobry sos bechamel wymaga wyczucia i praktyki. Spróbowałam zrobić sos jasny. Trwało to długo jednak wyszedł wspaniale. Przy drugim podejściu z resztek zrobiłam "krówki".
Sos karmelowy potrzebny jest też jako składnik lub element dekoracyjny wielu przepisów. Pomocny jest przy serniku, creme brule, czy lodach. Z czystego karmelu tworzone są cukierki toffie i krówki. recepturę do cukierków toffie (z orzechami) wynaleziono w Wielkiej Brytanii i jak to z Koroną Brytyjską bywa lokalne odmiany pojawiły się w Kanadzie, Nowej Zelandii czy Australii. My mamy nasze polskie Krówki wymyślone przez Feliksa Pomorskiego w latach 30 XIX wieku. To właśnie on stoi za powstaniem chyba najbardziej znanych cukierków z krową- krówek z Milanówka.
- 220 g cukru
- 60 ml wody
- 80 ml kremówki 36%
- 20 g masła
- 60 ml mleka 3,2 %
- Cukier rozpuszczamy w wodzie podgrzewamy na dużym ogniu - dobra jest do tego patelnia- aż się skarmelizuje na jasno. W trakcie nie mieszamy bo powstaną grudki.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę, masło i mleko.
- Nadal podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Mi to zajęło około 15 minut.
- Żeby sos nie wykipiał kładłam na wierzch drewnianą łyżkę.
- Jeśli chcemy krówki wylewamy masę do schłodzonego płaskiego naczynia. Po wystygnięciu kroimy nożem i przekładamy kawałki do papierków. Ja robiłam kulki i pakowałam w folię aluminiową.
Przepis zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" nr 1/2015
ps. Moje cukierki po tygodniu są kruche i wspaniale rozpływają się w ustach:)
No i po wystygnięciu sos można wyjadać łyżeczką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz