czwartek, 29 stycznia 2015

Serduszka na walentynki


Serduszka na walentynki

albo bez okazji


Coraz więcej osób obchodzi święto Świętego Walentego przypadające na 14 lutego. "Epidemia" dosięga nawet dzieci w szkołach podstawowych. W sumie każda okazja do obdarowania innych, ukochanej osoby zawsze jet dobra. Ciasteczka można wykonać nie tylko w lutym, ale i marcu na White Day obchodzony w Japonii, Korei Południowej czy Tajlandii. Można też wręczyć mamom w maju. No i panowie śmiało do kuchni zajrzyjcie w marcu. Tak więc każda okazja na słodkie serce jest dobra.

 

Składniki:
  • 200 g masła (kostka)
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (dałam 1,5)
  • czerwony barwnik
  • 2 szklanki mąki + do podsypania


Przygotowanie :
  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. 
  2. Następnie dodajemy czerwony barwnik  i mieszamy do powstania jednolitego koloru.
  3. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i ucieramy.
  4. Powoli dosypujemy mąkę. Gdy z ciasta da się zrobić kulkę przekładamy na stolnicę.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około centymetra i wycinamy serduszka.
  6. Ciastka wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Studzimy i przyozdabiamy.

Walentynkowe menu

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki na każdą okazję" wydawnictwa Egmont, 2014
Smacznego!

1 komentarz: