Serduszka na walentynki
albo bez okazji
Coraz więcej osób obchodzi święto Świętego Walentego przypadające na 14 lutego. "Epidemia" dosięga nawet dzieci w szkołach podstawowych. W sumie każda okazja do obdarowania innych, ukochanej osoby zawsze jet dobra. Ciasteczka można wykonać nie tylko w lutym, ale i marcu na White Day obchodzony w Japonii, Korei Południowej czy Tajlandii. Można też wręczyć mamom w maju. No i panowie śmiało do kuchni zajrzyjcie w marcu. Tak więc każda okazja na słodkie serce jest dobra.
Składniki:
- 200 g masła (kostka)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii (dałam 1,5)
- czerwony barwnik
- 2 szklanki mąki + do podsypania
Przygotowanie :
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę.
- Następnie dodajemy czerwony barwnik i mieszamy do powstania jednolitego koloru.
- Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i ucieramy.
- Powoli dosypujemy mąkę. Gdy z ciasta da się zrobić kulkę przekładamy na stolnicę.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około centymetra i wycinamy serduszka.
- Ciastka wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. Studzimy i przyozdabiamy.
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki na każdą okazję" wydawnictwa Egmont, 2014
Smacznego!
Ależ one śliczne! :)
OdpowiedzUsuń