piątek, 2 stycznia 2015

Francuska zupa cebulowa

Zupa cebulowa

z grzankami czosnkowymi i serem



Jeżeli chodzi o dania kuchni francuskiej, zupa cebulowa to potrawa, która kojarzyła mi się z nią od zawsze. Długo nosiłam się z zamiarem jej przygotowania. Nadszedł czas, kiedy wreszcie postanowiłam się zmierzyć z jej przygotowaniem. Kosztowało mnie to trochę łez, aczkolwiek sama zupa jest banalnie prosta w wykonaniu. Zupa ma wyjątkowy smak, zupełnie odmienny od tego jakie znam. Jest bardzo esencjonalna, lekko słodka. Nie wyobrażam sobie jej bez warstwy zapieczone sera i pieczywa czosnkowego - które dodane dodają odpowiedniego smaku zupie. Jest to zupa dobra raz na dłuższy czas, osobiście wolę lżejsze zupy. Polecam ją natomiast tym, których organizmy świetnie przyswajają większe ilości cebuli, w przeciwieństwie do mnie. Panie i panowie zapraszam do spróbowania  soupe à l'oignon, czyli francuskiej zupy cebulowej. 




Składniki dla 3 osób:

  • 450 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 30 ml sherry
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • półbagietka, pokrojona na kromki
  • ząbek czosnku
  • 150 g twardego sera
  • tymianek (dodatkowo)


Przygotowanie:

  1. Obrane cebule przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i masło. Na średnim ogniu smaż cebulę przez około 30 minut, często przy tym ją mieszając.
  2. Kiedy cebula nabierze brązowego koloru, zwiększ ogień i wlej wino. Gotuj mieszając przez kolejne 3 minuty. Następnie, dodaj wrzący bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
  3. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj sherry i pogotuj jeszcze przez około 2 minuty.
  4. Rozlej zupę do małych żaroodpornych naczyń. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj odrobiną masła. Zapiecz w piekarniku lub na suchej patelni dla uzyskania złotego koloru, następnie wetrzyj rozgnieciony czosnek. 
  5. Do misek z zupą dodaj tarty żółty ser oraz po dwie kromki pieczywa czosnkowego, ewentualnie dodaj odrobinę tymianek. Zapiekaj przez około 5 minut - do momentu aż ser się roztopi. Podawaj zupę od razu po wyjęciu z piekarnika, gorącą.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz