Kuchnia polska w przepisach Lucyny Ćwierczkiewiczowej
Tytuł: "Kuchnia polska w przepisach Lucyny Ćwierczkiewiczowej"
Autor: Przepisy Lucyna Ćwierczkiewiczowa, opracowanie Anna Chrzanowska
Ilość stron: 448
Wydawnictwo, rok: Nowy Świat, 2007
pani Lucyna z domu von Bachman przyszła na świat w 1829 roku natomiast zmarła w 1901 i spoczęła na warszawskim Cmentarzu Ewangelicko-Reformowalnym. Ciekawostką jest też to iż posiadała dwóch mężów, co jak na tamte czasy było niespotykane.
Kuchnia Polska jest książką uwspółcześnioną. Przepisy które znalazły się w zbiorze są poddane kryterium użyteczności i uwspółcześnione. No bo któż z nas zleca służbie oczyszczenie półtuszy? Każdy przepis jest oznaczony dwoma rodzajami znaków: gwiazdki jako poziom trudności, i zegar jako czasochłonność.Na górze każdej strony znajduje się także zmiana miar na współcześnie używane.
Rozdziały
- Zupy i dodatki do zup
 - Sosy
 - Pasztety, paszteciki i pierogi
 - Potrawy z mięsa ( z podziałem na rodzaj mięsa)
 - Drób
 - Ryby i raki
 - Potrawy mączne i jajeczne
 - Sery, masło, krochmale, kasze
 - Konserwy i marynaty bez cukru
 - Jarzyny i sałaty
 - Desery ( w tym: leguminy,kompoty, kremy i galarety, lody i inne przysmaki)
 - Przetwory owocowe
 - Pieczywa, ciasta i ciasteczka
 - Wódki likiery wina i inne napoje
 
Na końcu znajduje się dodatek 365 obiadów czyli dyspozycja obiadów na dany miesiąc (i dzień) z dostosowaniem potraw do produktów odpowiedniej pory roku. A zdjęcie poniżej przedstawiające największe dzieło Lucyny Ćwierczkiewiczowej według wydania XXIII, opracowane do druku, poprzedzone wstępem i zaopatrzone w słowniczek przez Jana Kalkowskiego, polskiego dziennikarza, redagującego niegdyś słynną rubrykę "Jedno danie" w Przekroju.
| 365 obiadów według wydania XXIII, KAW, Kraków 1985 | 
Miłego czytania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz