niedziela, 25 stycznia 2015

Torta z wieprzowiną - meksykańska kanapka

Torta z wieprzowiną i awokado

- meksykańska impresja na temat kanapki


Torta jest hiszpańskim, włoskim i portugalskim słowem o różnym znaczeniu gastronomicznym. Popularnie nazywa się tak słodkie wypieki na wzór francuskich tart, ale także torty urodzinowe, czy ślubne. Torta stanowi także rodzaj pieczywa o okrągłym, płaskim kształcie. Dobrze wszystkim znana w Meksyku tortilla, oznacza właśnie małą tortę. W Meksyku znane jest powiedzenie A falta de pan buenas son tortillas (Gdzie nie ma chleba, tortille są dobre), w hiszpańskiej formie słowo tortillas zastąpione są tortas. Znaczenie powiedzenia jest dokładnie takie same. W Urugwaju i Argentynie tortą nazywa się smażone płaskie pieczywo. W Meksyku za tortę wspólcześnie przyjmuje się pewien rodzaj kanapki spożywanej zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kanapka zawiera rozmaite składniki dobierane w zależności od regionu, gdzie jest serwowana. I tak wewnątrz kanapki możemy znaleźć: awokado, papryczki poblano, czy też jalapeño, a także pomidor oraz cebula. Ponadto dodaje się mięso w różnej formie - z szynką, albo mięsem mielonym jak na przykład burrito. Torta przeważnie spożywa się w czasie przerwy na lunch. Jest bardzo pożywna i sycąca. Jest bardzo popularną kanapką także wśród meksykańskich imigrantów. Najpopularniejszymi kanapkami typu torta są torta de jamón - z szynką, torta de aguacate - z awokado, torta de adobada - z mięsem, a także torta de huevo - z jajecznicą. Bardzo ciekawym rodzajem torty jest torta ahogada, która zatiopiona jest w czerwonym sosie. Jaka torta by nie była - wydaje się być pyszna. Jest wyjątkowo smaczną odmianą kanapki. 



Składniki dla 2 osób:
  • 2 bułki pszenne
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 plasterki pomidora
  • 2-3 łyżki tartego sera cheddar
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 marynowana papryczka jalapeno
  • 2 plastry szynki
  • 2/3 szklanki grillowanej wieprzowiny (użyłam gotwej przyprawy typu gyros)
  • 1 liść sałaty lodowej, poszatkowany

Przygotowanie:
  1. Awokado obierz ze skóry i pokrój w plasterki. Bułki przekrój. Szynkę usmaż na oliwie. Na tej samej patelni podgrzej bułki od wewnętrznej i zewnętrznej strony. 
  2. Na spodnią część bułki rozłóż kolejno wszystkie składniki: troszkę sera, szynkę, pomidora, papryczkę, śmietanę, grillowaną wieprzowinę słodki sos chilli, sałatę lodową i ponownie ser. W ten sam sposób przygotuj drugą kanapkę.
  3. Podawaj tortę od razu na ciepło.




1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń