Uitsmijter
- kanapka z jajkiem sadzonym
Uitsmijter stanowi popularną w Holandii potrawę na lunch. Jest to rodzaj pożywnej kanapki. Składa się najczęściej z dwóch kromek białego, pszennego pieczywa posmarowanych masłem, czasami udekorowanym liściem sałaty, na której kładzie się plaster gotowanej szynki i sera, a na to nakrywa się świeżo usmażone jajko. Banalnie proste? Zgadza się. Smaczne i sycące? Zdecydowanie! Ale czy to nie w prostocie tkwi piękno? Potrawę serwuje się powszechnie z ćwiartkami pomidora, korniszonami, czy także marynowanymi cebulkami. Potrawę spożywa się nie jak kanapkę trzymając ją w dłoniach, a przy pomocy noża i widelca. Tak, jak to najczęściej bywa z prostymi potrawami, z czasem powstało wiele odmian uitsmijter - czasami podaje się danie z samym żółtym serem, kiedy indziej na pieczywie razowym, szynkę zastępuje się cienko pokrojonym pieczonym rostbefem, czy plasterkami smażonego boczku. Bywa, że uitsmijter bywa cały zapiekany z serem na wierzchu, aż do stopnienia. Jest to danie popularnie serwowane w wielu restauracjach i barach. Ja przygotowałam je na późne śniadanie. Spływające żółtko dodało smaku całej potrawie. Mimo, że uitsmijter kanapką nie jest, to stanowi świetną dla niej alternatywę. Przygotowanie zajmuje minimum czasu, a składniki są niemalże zawsze pod ręką. Jedno jest pewne - jedna kromka, to za mało. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, zatem jak tradycja nakazuje - od razu przygotuj dwie porcje.
Składniki dla 2 osób:
- 2 jajka
- 2 kromki pieczywa tostowego lub innego pszennego
- 2 plastry sera gouda
- 2 plastry szynki gotowanej
- masło
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Kromki pieczywa posmaruj masłem - możesz je podgrzać na patelni, robiąc z nich tosty.
- Na pieczywo wyłóż plaster i szynki. Przygotuj jajka sadzone. Delikatnie wyłóż je na kromki na kanapkę.
- Uitsmijter dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu ciepłe.
Do przygotowania tej niezwykle prostej w wykonaniu, a smacznej kanapki zachęcił mnie poniższy filmik wrzucony na YouTube 20 Uniques Egg Dishes Around The World. Zachęcam do obejrzenia. Mam ochotę przygotować większość z prezentowanych potraw. Zaczęłam od najprostszej i już mi się podoba ten pomysł.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń