piątek, 27 lutego 2015

Murzynek

Murzynek

- proste i szybkie ciastako kakaowe


Pierwszym ciastem, jakie upiekłam był murzynek. Przepis podarowała mi mama jednej z przyjaciółek, twierdząc, że ten przepis zawsze wychodzi. Nie myliła się, piekłam to ciasto nie raz, zawsze wychodziło jak trzeba. Na wiele lat odeszło w zapomnienie, przyszła pora na wyższe szkoły jazdy. Ostatnio zatęksniłam za prostotą i idealnie zbilansowaną słodkością murzynka. W długo trwającej dobie brownies wszelakich warto sobie przypomnieć, że mamy swój odpowiednik w postaci murzynka. Przygotowaniu zajmuje niewiele czasu, składników potrzeba niewiele. Ciasto idealne na ostatnią chwilę. Jak dla mnie smakuje idealnie w połączeniu z gorzką herbatą.



Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 100 g czekolady, wiorki kokosowe

Przygotowanie:
  1. W garnku na małym ogniu połącz masło, cukier wanilinowy i zwykły, kako oraz wodę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy i zagotuj. Odlej połowę szklanki na polewę.
  2. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek. 
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 90 stopni Celsjusza przez 40 minut. Ostudzone ciasto polej wcześniej odstawioną polewą. Możesz posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi, czy też nałożyć polewę z tabliczki mlecznej czekolady.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Śliczna dekoracja, te gałązki wyglądają jak bazie :)

    OdpowiedzUsuń