niedziela, 12 kwietnia 2015

Jajka po panagiursku

Jajka po panagiursku

- syte śniadanie na sposób bułgarski


Kuchnia bułgarska nie jedno ma imię. Mimo, że wiele w tej kuchni możemy odnaleźć dań mięsnych, to jednak przeważa kuchnia pełna warzyw i potraw mlecznych. Bułgarzy spożywają bardzo duże ilości nabiału. Przecietny Bułgar konsumuje przynajmniej jeden kilogram sera w ciągu tygodnia. Dodając do tego produkty, takie jak mleko, jogurty, czy nabiał innego rodzaju, trzeba przyznać, że robi to wrażenie. Turecki ajran, popularny także w Bułgarii, jest niezastąpiony do typowo bułgarskiej banicy, czy też już mięsnego gjuwecza, albo warzywnego jachniji. Zsiadłe mleko  stanowi popularny dodatek do deserów, szczególnie z dodatkiem owoców leśnych. W Bułgarii popularną potrawą są jajka po panagiursku, gotowane w occie, polewane sosem jogurtowo czosnkowym. Postanowiłam je przygotować. Efekt był zaskakujacy. Długo nie mogłam się przekonać do tego przepisu, myśląc, ze danie będzie nijakie. Nic bardziej  mylnego, jest potrawa z chrakterem - mleczna, a jednocześnie ma zdecydowany smak słono-czosnkowy, dzięki fecie i ząbkom czosnku. Całość smakuje fenomenalnie, a podniebienie czuje się przyjemnie zagubione w mieszance smaków. Dodatkowo potrawa, jak na śniadanie jest bardzo sycące. Od śniadania minęły blisko 4 godziny, a ja w dalszym ciągu czuję się syta.



Składniki dla 2 osób:
  • 2 jajka
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, mielonej
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  1. W garnku  zagotuj 2 łyżki wody z 2 łyżkami octu, liśćmi laurowymi oraz ziarnami pieprzu.
  2. Jajka rozbij i po jednym wkładaj do gotującej się zalewy octowej. Gotuj przez blisko 3-4 minuty. Wyjmij jajka przy pomocy łyżki cedzakowej.
  3. Jogurt naturalny wymieszaj z czosnkiem i rozlej go na talerze. Wierzch jogurtu posyp pokruszonym serem feta. Następnie na całość wyłóż jajka.
  4. Na patelni rozpuść masło i posyp je mieloną papryką. Natychmiast zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj masło z papryką. Polej jajka roztopionym tłuszczem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.



Niedocenione Jajko

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz