Muffinki z gruszkami i imbirem
- rozgrzewająco i słodko na jesień
Wprawdzie pogoda nas nie rozpieszcza, a jesień wydawać by się mogło - sądząc po temperaturze w ostatnich dniach, chyli się ku końcowi. Poki trwa sięgnijmy do kosza Pani Jesieni po ostatnie gruszki w tym sezonie. Gruszki idealnie komponują się z korzeniem, który ratuje nas w chłodne wieczory - imbirem. Połączenie gruszek i imbiru to kompozycja rodem ze Stanów Zjednoczonych, jak same muffinki. Przygotowane muffinki sa niezwykle proste i szybkie w wykonaniu - idealne na szare, coraz dłuższe jesienne wieczory.
- 250 g mąki
- 150 g cukru białego
- 75 g cukru brązowego + do dekoracji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 125 ml oleju
- 140 ml śmietany
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 3 gruszki
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i imbir. Mieszamy.
- W drugiej misce łączymy olej z roztrzepanymi jajkami, śmietaną, i miodem.
- Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Teraz wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.
- Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek na muffinki, posypujemy łyżeczką brązowego cukru.
- Całość wstawiamy do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz