niedziela, 26 października 2014

Muffinki z gruszkami i imbirem

Muffinki z gruszkami i imbirem

- rozgrzewająco i słodko na jesień


Wprawdzie pogoda nas nie rozpieszcza, a jesień wydawać by się mogło - sądząc po temperaturze w  ostatnich dniach, chyli się ku końcowi. Poki trwa sięgnijmy do kosza Pani Jesieni po ostatnie gruszki w tym sezonie. Gruszki idealnie komponują się z korzeniem, który ratuje nas w chłodne wieczory - imbirem. Połączenie gruszek i imbiru to kompozycja rodem ze Stanów Zjednoczonych, jak same muffinki. Przygotowane muffinki sa niezwykle proste i szybkie w wykonaniu - idealne na szare, coraz dłuższe jesienne wieczory. 



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru białego
  • 75 g cukru brązowego + do dekoracji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 125 ml oleju
  • 140 ml śmietany
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 3 gruszki

Przygotowanie:
  1. Do dużej miski wsypujemy składniki suche: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i imbir. Mieszamy.
  2. W drugiej misce łączymy olej z roztrzepanymi jajkami, śmietaną, i miodem.
  3. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Teraz wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. 
  5. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek na muffinki, posypujemy łyżeczką brązowego cukru.
  6. Całość wstawiamy do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut.


Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz