Naleśniki z brzoskwiniami
- sweet peach pancakes
Naleśniki stanowią jeden z najpopularniejszych dań podawanych w różnych porach dnia, najchętniej na śniadanie. Wiele krajów wypracowało własne tradycyjne przepisy na naleśniki. We Francji, Belgii, Szwajcarii, czy w Portugalii skosztować można crêpes. Bliny królują w Rosji, na Ukrainie i na Białorusi. Cachapa, to naleśniki podawane w Kolumbii i Wenezueli. W Indiach króluje dosa, a w Japonii okonomiyaki. Chlubą Stanów Zjednoczonych są pancakesy, które szybko zdobyły popularność na całym świecie. Są pulchne, znacznie grubsze od naszych rodzimych naleśników, jak również sporo od nich mniejsze. Nasze naleśniki można podawać zarówno na słodko, jak i na słono, z farszem i bez. Pancakesy podawane są praktycznie zawsze na słodko, z syropem klonowym, czy owocami. Pancakesy stanową eldorado dla podniebienia małego smakosza. W Stanach podawane są głównie na śniadanie, w polskich warunkach nadają się także na obiad lub podwieczorek. Dzieci kochają je o każdej porze dnia.
Składniki:
- 1 jako
- 1 szklanka mąki
- 3 brzoskwinie z puszki
- 1/3 szlanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżki oleju
- cukier
Przygotowanie:
- Brzoskwinię kroimy na drobne kawałki.
- Resztę składników mieszamy tak by powstała masa o konsystencji śmietany.
- Dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz