poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Jajka faszerowane po bułgarsku

Jajka faszerowane

- na sposób bułgarski


Kuchnia bułgarska pełna jest potraw sycących, ale także ardzo dużo w niej potraw lekkich. Dużo w niej duszonych warzyw, odpowiednio przyprawionych mięs, ale jednocześnie dań opartych o proste składniki. Jest to kraj, który nie tylko pod względem kulinarnym łączy ze sobą tradycje tureckie oraz europejskie. Około 82% Bułgarów wyznaje chrześcijaństwo, przeważa religia prawosławna. Podobnie jak w Polsce, Bułgarzy idą do kościła poświecić pokarmy w tym także kolorowe pisanki. Starosłowiańska tradycja spożywania jaj w tym okresie jest zachowana. Jajka przygotowywane sa na różne sposoby, także jak i u nas są faszerowane. Wydawałoby się, że jajka faszerowane są szczególnie domeną polską. Przepis odnalazłam w książce z cyklu "Podróże kulinarne", wydawanych przez Rzeczpospolitą. Stanowią ciekawą, nową formę podania jajek na naszym stole. Pasta jest łatwa w przygotowaniu. Składa się z charakterystycznych dla kuchni Bułgarskiej produktów, poza żółtkiem, wykorzystano, gęsty bułgarski jogurt, oliwę o raz słodką paprykę. Całość przybrana została czarnymi oliwkami, świeżą czerwoną papryką oraz listkami pietruszki. Jaka z pewnością stanowią ozdobę stołu i kuszą od pierwszego wejrzenia.



Składniki dla 4 osób:

  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 łyżki tłustego jogurtu (10% tł.)
  • 1/2 łyżki oliwy tłoczonej na zimno
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, mielonej
  • czarne oliwki bez pestek, drobno pokrojone
  • ćwiartka czerwonej papryki, drobno pokrojonej
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Obrane jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka i wymieszaj je z jogurtem, oliwą, przypraw solą, papryką i pieprzem. Połówki jajek połóż na talerzu.
  2. Napełnij szprycę przygotowaną masą i nakładaj na połówki jajek. Przed podaniem przybierz oliwkami, papryką oraz listkami pietruszki.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz