sobota, 18 kwietnia 2015

Zielone smoothie z jarmużu i ananasa

Green smoothie

- z jarmużu i ananasa


Jarmuż jest rodzajem kapusty. Niegdyś w Europie stanowił jedno z najpopularniejszych warzyw. Potem na długie lata został zepchnięty do lamusa. Obecnie przeżywa swoje małe odrodzenie. Może nie cieszy się taką popularnością jak kiedyś, jednakże coraz częściej można o nim usłyszeć i go zakupić. Coraz częściej jarmuż wykorzystywany jest w kuchni amerykańskiej do różnego rodzaju sałatek, a także napojów. W dobie potraw zdrowych i jeszcze zdrowszych został ponownie odkryty. Jarmuż stanowi bogate źródło makro- i mikroelementów. Zawiera silne przeciwutleniaczy i ma właściwości przeciwzapalne. Jest wyjątkowo bogaty w żelazo. Kraje takie jak Portugalia, Holandia, czy Japonia w swoim menu ma stałe, tradycyjne potrawy sporządzane z jarmużu. Amerykanie, od dłuższego czasu cenią dania typu fit. Green smoothie stanowi rodzaj bardzo popularnego napoju sporządzanego ze szpinaku, czy też jarmużu. Ze względu na gorzki smak warzywa, dodaje się do napoju słodkie owoce, takie jak mango, czy ananas, czy też łagodzące smak awokado. Zielone smoothie okazało się być dla mnie ogromnym zaskoczeniem - wyszło znakomite. Bardzo chętnie je powtórzę, tym bardziej, że jest banalnie proste w wykonaniu.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 3 szklanki poszatkowanego jarmużu
  • 1-2 szklanki wody
Przygotowanie:
  1. Umyj, osusz i pokroj drobniej jarmuż. Krążki ananasa pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Zmiksuj przy pomocy blendera jarmuż i ananasa na gładką masę. Dodaj pozostały syrop z puszki oraz jedną lub dwie szklanki wody - w zalezności od preferenci co do gęstości napoju.
  3. Zmiksuj całość ponownie i rozlej do szklanek. Jeśli wolisz bardziej schłodzone, wstaw do lodówki na pół godziny lub dodaj kilka kostek lodu. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz