piątek, 3 kwietnia 2015

Brazylijski mazurek

Brazylijski mazurek

z dżemem z owoców guawy


Czasami inspiracje przychodzą nagle. Jakiś czas temu mieliśmy przyjemność próbować bułki z dżemem z guawy. Młoda zajadała się aż jej się uszy trzęsły. Przed świętami na stoisku Brasil on the plate pojawił się przepis na mazurek z tymi owocami. W sumie jestem dość ortodoksyjna, bo najbardziej kocham swój mazurek czekoladowy. Ale postanowiłam spróbować czegoś innego. Ciasto jest zdrowe i proste w wykonaniu. Właściwie godzinę po rozpoczęciu prac było gotowe do zjedzenia. A dżem... słodki i powodujący chęć zjedzenia go łyżeczką.
Całość jest w sam raz i myślę, że wspaniale sprawdzi się na wielkanocnym stole.
Smacznego i Wesołych Świat.



Składniki:
  • 350 g płatków owsianych
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 100 g maki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 300 g dżemu z guawy

Przygotowanie:
  1. Płatki prażymy na suchej patelni i studzimy.
  2. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia.
  3. Masło kroimy na drobne części po czym dodajemy mąkę i kroimy na drobne części.
  4. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier i szybko wyrabiamy. 
  5. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 i 1/3. Większą częścią wylepiamy dno blachy.
  6. Na ciasto nakładamy dżem i przykrywamy pozostałym ciastem.
  7. Pieczemy około 30 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.





Przepis pochodzi od specjalistów od kuchni Brazylijskiej  BRASIL-ON-THE-PLATE


Wielkanocne Smaki - edycja V
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz