środa, 22 kwietnia 2015

Sajgonki z kapustą i kurczakiem

Sajgonki z kapustą i kurczakiem

-pobawmy się jedzeniem-


Sajgonki, a dokładnie Nem - z języka wietnamskiego - to rodzaj zarówno małej przegryzki, jak także większego obiadu. Danie składa się z nadzienia umieszczonego w papierze ryżowym. Warta uwagi, a często pomijana, jest jeszcze jedna kwestia, a mianowicie sos do sajgonek. Jest tak samo ważny, jeśli nie ważniejszy od samego wypełnienia sajgonek. To sos najdaje właściwy i niezwykły smak sajogonkom. Diabeł tkwi w szczególe jak to mówią, w tym przypadku w sosie. Zawartość sajgonek może być rozmaita. Podawane są zarówno na słodko, jak i pikantnie, z mięsem lub na sposób wegański. Jakiś czas temu mieliśmy z mżonkiem przyjemność uczestniczenia w warsztatach tworzenia sajgonek. Poznaliśmy nie tylko technikę składania, ale także i wiedzę, że do środka można wpakować właściwie wszystko. Każde z nas wylosowało dwie torby ze składnikami, które z pozoru w ogóle nie kojarzą się z kuchnią azjatycką. W ten sposób powstały sajgonki z marshmalow i żelkami, a także pasztetem, czy tuńczykiem. Te z piankami i żelkami zyskały uznanie specjalisty, co miło połechtało nasze ego. W tradycyjnych nem na prózno szukać żelek i pianek, z pewnością za to znajdzie się makaron ryżowy, kapusta pekińska, kiełki i wiele innych znanych i mniej znanych nam warzyw. Nasza wersja była dostosowana do gustów smakowych rodziny. Ważna uwaga: papier składamy jak kopertę - dół -> boki -> góra. Trzeba to robić ciasno. Trzeba też zwrócić uwagę, że są dwa rodzaje papieru ryżowego - dostosowane do smażenia i takie do jedzenia na surowo. warto się dopytać sprzedawcy, kiedy będziecie się praktycznie przymierzali do przygotowania sajgonek.


Składniki:

Sos:
  • 200 ml wody
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3/5 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki octu
  • 2 papryczki czyli (dałam jedną)
  • 2 ząbki czosnku (jeden)
  • pieprz mielony

Sajgonki:
  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • kapusta pekińska
  • pierś kurczaka
  • oliwki
  • żółty ser

Przygotowanie:
  1. Sos: mieszamy ze sobą ciepłą podgrzaną wodę, cukier soso rybny i ocet. 
  2. Z papryczki chili wyjąć pestki pokroić na drobne części, poszatkować czosnek.
  3. Dodać przyprawy, chili i czosnek do sosu i odstawić na 4 h lub noc do lodówki. Sos w lodówce przetrzyma tydzień.
  4. Pierś kurczaka kroimy na cienkie plasterki przyprawiamy (ja dodałam oleju z chili) i podsmażamy.
  5. Makaron zalewamy wg instrukcji, odsączamy i kroimy na małe części.
  6. Kapustę szatkujemy, oliwki i żółty ser kroimy na małe kawałki.
  7. Nalewamy miskę letniej wody. Każdy papier ryżowy maczamy przez chwilę w wodzie żeby zmiękł.
  8. Układamy na desce i nakładamy: kapustę, makaron inny dodatek. Składamy papier i odkładamy sajgonkę na talerz. Powtarzamy czynności do znudzenia i skończenia produktów inwencji.
  9. Maczamy w sosie i zjadamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz