wtorek, 7 kwietnia 2015

Meksykańskie skrzydełka chilli

Skrzydełka kurczaka marynowane w chilli

- po meksykańsku


Jednym z najważniejszych składników kuchni meksykańskiej jest papryczka chilli. To ona nadaje charakterystyczny pikantny smak większości potraw. Obecnie wiele krajów dodaje papryczki potraw do swoich dań. Należy jednak pamiętać, że ostra papryczka chilli pochodzi oryginalnie właśnie z Ameryki. Za sprawą wypraw Krzysztofa Kolumba papryczka chilli w XVI wieku dotarła do Azji, gdzie od razu została doceniona i pokochana przez tamtejszych kucharzy. Co prawda, największym światowym producentem chilli stanowią południowe Indie, to jednak, zawsze będzie dla mnie to typowo meksykańska przyprawa. Papryczkę chilli dodaje się do wieli różnych potraw, szczególnie mięsnych jak na przykład słynne chilli con carne z mięsa wołowego. Chilli idealnie komponuje się z mięsem drobiowym. Dzisiaj prezentujemy pikantne skrzydełka kurczaka marynoweane w chilli. Podawane dodatkowo z sosem chilli. Mimo, że potrawa dosyć ostra, to ręka sama sięgała po co raz kolejne skrzydełka. 



Składniki dla 4 osób:
  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 8 obranych ząbków czosnku
  • 2 grubo pokrojone cebule
  • 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka sproszkowanego kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów z zalewą
  • sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  1. Chilli, czosnek, cebulę, ocet i kminek zmiksuj na gładką masę.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni, przełóż przygotowaną masę, podgrzewaj, mieszając, aż stanie się wyraźnie aromatyczna.
  3. Pomidory zmiksuj na gładką masę.  Dodaj do masy cebulowej na patelnię. Podgrzewaj i mieszaj aż zacznie kipieć. Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez około 20 minut. Posmaruj wcześniej osolone skrzydełka kurczaka połową przygotowanego sosu. Skrzydełka odstaw do lodówki na 3 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Ułóż skrzydełka kurczaka na płytkim naczyniu do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, Podawaj z pozostałym sosem chilli.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz