Zupa z zielonym groszkiem i batatami
- po karaibsku
Matczyne tereny słodkiego ziemniaka obejmują Amerykę Południową i Środkową. Bataty charakteryzują się lekkim słodkim smakiem, a to za sprawą dużej zawartości skrobi i cukrów. Zielony groszek trudno nazwać składnikiem pochodzenia amerykańskiego, aczkolwiek został ochoczo przyjęty w tamtejszej gastronomii. Uwielbiam kuchnię karaibską za idealne połączenia smaków. Wszytsko jest idealnie wyważone. Tradycje kuchni chińskiej, indyjskiej, europejskiej i afrykańskiej łączy się doskonale z rodzimą kuchnią wysp Morza Karaibskiego. Dania nie są ani za ostre, ani za słodkie, smaki doskonale wzajemnie się się przenikają. Karaibska zupa z zielonym groszkiem i batatami nie zawiodła mojej opinii o kuchni karaibskiej. Jest doskonała - delikatna, świetnie będzie nadawać się także dla najmłodszych smakoszy. Jej soczyste i słoneczne kolory zachęcają do jej spróbowania. Polecam wszystkim odkrywcom nowych smaków i amatorom zup. Zauroczyła mnie bez reszty, jestem pewna, że i Wam zasmakuje.
Składniki dla 4 osób:
- 50 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 średni batat, pokrojony w centymetrową kostkę
- 1 średnia czerwona papryka, drobno posiekana
- 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, pozbawione nasion i drobno posiekane
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 szklanka kurczaka, ugotowanego i posiekanego
- 1/2 szklanki chudej śmietany
- 2 łyżki liści świeżej mięty, drobno posiekanych
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w średnim garnku i smaż cebulę przez około 1 minutę, stale mieszając. Dołóż pomidora i podgrzewaj przez kolejną minutę, mieszając.
- Wlej bulion, wsyp groszek i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez blisko 20 minut. Ziemniaki z groszkiem powinny przez ten czas stać się lekko miękkie i kleiste.
- Dorzuć kurczaka i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Dolej śmietankę i mieszaj aż składniki się połączą, uważaj aby nie doprowadzić zupy do wrzenia.
- Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorącą, posypaną świeżą miętą.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz