wtorek, 5 maja 2015

Karaibska zupa z groszkiem i batatami

Zupa z zielonym groszkiem i batatami

- po karaibsku


Matczyne tereny słodkiego ziemniaka obejmują Amerykę Południową i Środkową. Bataty charakteryzują się lekkim słodkim smakiem, a to za sprawą dużej zawartości skrobi i cukrów. Zielony groszek trudno nazwać składnikiem pochodzenia amerykańskiego, aczkolwiek został ochoczo przyjęty w tamtejszej gastronomii. Uwielbiam kuchnię karaibską za idealne połączenia smaków. Wszytsko jest idealnie wyważone. Tradycje kuchni chińskiej, indyjskiej, europejskiej i afrykańskiej łączy się doskonale z rodzimą kuchnią wysp Morza Karaibskiego. Dania nie są ani za ostre, ani za słodkie, smaki doskonale wzajemnie się się przenikają. Karaibska zupa z zielonym groszkiem i batatami nie zawiodła mojej opinii o kuchni karaibskiej. Jest doskonała - delikatna, świetnie będzie nadawać się także dla najmłodszych smakoszy. Jej soczyste i słoneczne kolory zachęcają do jej spróbowania. Polecam wszystkim odkrywcom nowych smaków i amatorom zup. Zauroczyła mnie bez reszty, jestem pewna, że i Wam zasmakuje.



Składniki dla 4 osób:
  • 50 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 średni batat, pokrojony w centymetrową kostkę
  • 1 średnia czerwona papryka, drobno posiekana
  • 2 średnie pomidory, obrane ze skóry, pozbawione nasion i drobno posiekane
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 szklanka kurczaka, ugotowanego i posiekanego
  • 1/2 szklanki chudej śmietany
  • 2 łyżki liści świeżej mięty, drobno posiekanych

Przygotowanie:
  1. Rozpuść masło w średnim garnku i smaż cebulę przez około 1 minutę, stale mieszając. Dołóż pomidora i podgrzewaj przez kolejną minutę, mieszając.
  2. Wlej bulion, wsyp groszek i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez blisko 20 minut. Ziemniaki z groszkiem powinny przez ten czas stać się lekko miękkie i kleiste.
  3. Dorzuć kurczaka i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Dolej śmietankę i mieszaj aż składniki się połączą, uważaj aby nie doprowadzić zupy do wrzenia.
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj gorącą, posypaną świeżą miętą.



Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz