sobota, 23 stycznia 2016

Omlet w sosie pomidorowo-paprykowym

Omlet w sosie pomidorowo-paprykowym

- śniadanie tureckim sposobem


Aż trudno uwierzyć, że jogurt dostępny jest w sklepach na rynku zachodnim dopiero od lat sześćdziesiątych. W Turcji jogurt wyrabiany jest już od setek lat. Co prawda, jak dochodzą badacze powstał za sprawą azjatyckich nomadów kilka tysięcy lat temu, to Bułgarzy, Grecy, Kirgizi oraz Turkowie przypisują jogurt jako własne dzidzictwo narodowe. O ile, co do pochodzenia samego jogurtu można się spierać, to już do samej jego nazwy już nie. Zawdzięczamy ją plemionom tureckim. Jest kilka teorii co do pochodzenia słowa jogurt. Pierwsza mówi o tym, że nazwa jogurt wywodzi się od słowa young, które znaczy "gęsty", "zawiesisty", druga teoria głosi o tym, że pochodzi od słowa yoğurmak - które wywodzi się od słowa "zagniatać". Jest jeszcze jedno rozwiązanie, które najbardziej mne przekonuje. Twierdzi ono, że słowo jogurt pochodzi od słowa ja-urt i tłumaczy się ono jako "kwaśne mleko". Turcy spożywają duże ilości jogurtu. Dodają go do niezlicoznej ilości potraw. Świetnie współgra z niekiedy bardzo pikantnymi potrawami. Omlet w sosie pomidorowo-paprykowym jest tego świetnym przykładem. Jest to ciekawy pomysł na lekko pikantne śniadanie dające nowe spojrzenie na temat omletów jak i samego śniadania.



Składniki dla 2 osób:
  • 3-4 jajka
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1/2 zielonej papryczki chilli, bez gniazd nasiennych, pokrojona w plasterki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula dymki, pokrojona w talarki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta mielonej papryki
  • szczypta mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
  1. Pomidory przekrój na pół, a następnie na ćwiartki.
  2. Jajka rozmieszaj delikatnie z jogurtem. Dopraw mieloną papryką, kuminem, solą i pieprzem. 
  3. Rozgrzel jedną łyżkę oliwy na patelni u smaż omelt rumieniąc z obu stron.  
  4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwy i podsmaż warzywa. Dopraw solą ze świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Połóż warzywa na omlecie. Na całość rozłóż kawałki fety i oprósz płatkami chilli. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


1 komentarz: