niedziela, 16 listopada 2014

Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

- małe, wdzięczne i chrupiące




Dynia jest bardzo wdzięcznym i wszechstronnym warzywem. Amerykanie już od dawna doceniają jej walory. Jej słodki mączny smak sprawia, że idealnie nadają się do różnego rodzaju wypieków. Często na jej podstawie tworzy się ciasta i muffiny. Jak się okazuje można z nich przygotować również chrupiące ciasteczka. Poza zdrowotnymi właściwościami dyni, warto zwrócić uwagę, jak piękny kolor nadaje wszelkim potrawom do jakich zostaje dodana. Pomarańczowo-złoty odcień szczególnie kusi oczy konsumującego, zwłaszcza jeżeli chodzi o różnego rodzaju wypieki. Skuszona jesienną obfitością ciepłego oranżu dyni postanowiłam zakupić jeszcze jedną sztukę. Przygotowanie ciasteczek nie wymaga ani wiele czasu, ani też nie jest skomplikowane. Warto przygotować chociażby jedną blachę i schować w słoiku dla najmłodszych łakomczuchów. 




Składniki:
  • 125 g masła
  • 110 g cukru
  • 1 jajko
  • 2łyżeczki cynamonu
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g puree z dyni
  • 300 g maki


Przygotowanie:
  1. Miękkie masło ucieramy z jajkiem na puszystą masę.
  2. Dodajemy ekstrakt, puree i jajko i nadal mieszamy.
  3. na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem, cynamon i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciastka- 1 łyżka na ciastko. Górę można trochę spłaszczyć.
  5. Wstawiamy do piekarnika w 170 stopni na 15 minut.

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" nr11/2014 i pochodzi od Doroty Świątkowskiej

Smacznego!

1 komentarz: