poniedziałek, 27 października 2014

Ryba rodem z Trynidadu

Ryba rodem z Trynidadu

- w sosie curry



Trynidad jest wyspą w Małych Antylach, na Oceanie Atlantyckim, u północno-wschodnich wybrzeży
Ameryki Południowej. Wchodzi w skład państwa Trynidad i Tobago, jednocześnie stanowiąc jego największą i najbardziej zaludnioną wyspę. Trynidad zamieszkuje blisko milion ludzi. Pierwszym Europejczykiem stąpającym po gruncie Trynidadu, był nikt inny jak Krzysztof Kolumb, który wykonał pierwszy krok po wyspie 31 lipca 1498 roku. Jak już wielokrotnie wspominaliśmy kuchnia karaibska jest szczególną mieszanką smaków z różnych stron świata. Mimo, że potrawy kuchni karaibskiej mają charakterystyczny smak, to łatwo można odnaleźć w nich wplywy kuchni afrykańskiej i azjatyciej, a nawet europejskiej. Ludność karaisbka spożywa wiele owoców i ryb. Prezentowana dzisiaj potrawa z pewnością łaczy ze sobą produkty łatwo dostępne na Karaibach z widocznymi wpływami kuchni indyjskiej. Smak dania jest niezwykly i jest idealny dla tych, co poszukują nowych doznań kulinarnych. Mi taka forma podania ryby niezwykle przypadła do gustu.



Składniki:
  • 4 filety z dorsza (w oryginale dzwonka)
  • 1 szklanka jogurtu nauralnego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • opcjonalnie: kawałki cytryny lub limonki do dekoracji

Przygotowanie:
  1. W pltkim naczyniu żaroodpornym wymieszaj jogurt, oliwę, wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny, curry, cebulę, czosnek oraz sól z pieprzem.
  2. Piecz rybę bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu jeśli będzie potrzeba polej rybę marynatą.
  3. Rybę podawaj od razu, przypzdonioną kawałkami limoniki lub cytryny.

Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz