sobota, 10 stycznia 2015

Pieczone ziemniaki Hasselback

Hasselback

- pieczone ziemniaki po szwedzku



Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby smaku pieczonych ziemniaków. Ich smak niby taki sam, a jednak inny. Ziemniaki Hasselback są świetnym pomysłem dla amatorów tego warzywa. Na czym polega ich fenomen? Na pomysłowej prostocie. Przy pomocy ostrego noża ziemniak nacinany jest na cienkie plasterki, blisko dna, następnie, posmarowane tłuszczem i posolone pieczone są w piekarniku. Hasselback można podawać na rozmaite sposoby. Stanowią doskonały dodatek do wielu dań, ale bez wątpienia mogą być wyśmienitym daniem samym w sobie. Nazwa potrawy pochodzi od nazwy Hotelu Hasslebacken w Sztokholmie, w którego restauracji powstał pomysł na takie podanie ziemniaków. Zarumieniona skórka ziemniaka kusi od pierwszego spojrzenia. Trzeba przyznać, że taka forma prezentacji ziemniaka, jest wyjątkowo atrakcyjna dla oczu. Jeżeli lubicie ziemniaki w mundurkach i te prosto z ogniska - jest to wybór idealny na najbliższy obiad.





Składniki dla 2 osób:
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • rozmaryn, świeże zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Do przygotowania wybierz kształtne i w miarę młode ziemniaki. Umyj je dokładnie.
  2. Za pomocą bardzo ostrego noża wykonaj nacięcia do 2/3 wysokości ziemniaka. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. W szpary ziemniaków powtykaj plasterki czosnku. Następnie posmaruj ziemniaki dobrze oliwą, ewentualnie olejem i oprósz solą morską.
  3. Ziemniaki wyłóż na blasze i włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij blachę z ziemniakami i ponownie posmaruj je oliwą i ewentualnie oprósz solą i pieprzem. Piecz ziemniaki przez kolejne 30 minut.
  4. Wyjmij ziemniaki i sprawdź, czy są dopieczone. Hasselback możesz podawać z wieloma dodatkami - szczypiorkiem, pietruszką, świeżym rozmarynem, tymiankiem i wieloma innymi ziołami, czy z dodatkiem sosu - ja podałam ziemniaki z sosem tatarskim.



Smacznego!

2 komentarze: