Kawa mrożona
bardzo dobra na upały
Prognoza pogody na następne dni nie przewiduje zmian temperatury. Trzeba więc znaleźć sposób na ochłodzenie i osłodzenie sobie życia. Wiadomo, że każdy kawosz nie pogardzi kawą na zimno. A jeszcze jeśli jest w ulubionym smaku?
Dziś pomysł prosty. Podpatrzony ze strony Tchibo. Można modyfikować według własnego smaku: z cukrem lub bez. Czasami dodaję także mleka skondensowanego lub wody. Dodatki zależą od fantazji i zawartości lodówki.
Składniki:
- 1 szklanka kawy
- mleko
- woda
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej zaparzamy swoją ulubioną kawę. Ja użyłam automatu do robienia kawy z kapsułek, można też kawiarki. Ważna by kawa była mocna.
- Po przestygnięciu kawę przelewamy do foremki na kostki do lodu. Wstawiamy do zamrażarki.
- Także dzień wcześniej karton mleka i wodę w butelce wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
- Do dużej szklanki wlewamy zimne mleko - około 1/2 wysokości szklanki. Słodzimy do smaku i mieszamy.
- Wyjmujemy kostki z kawą i wrzucamy 3-4 w zależności od mocy kawy i preferencji.
- Uzupełniamy zimną wodą lub zimnym mlekiem . Jeśli ktoś bardzo chce może dodać kostki lodu.
- Wkładamy słomkę i siadamy w wygodnym fotelu z książką
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz