piątek, 14 sierpnia 2015

Kawa mrożona


Kawa mrożona

bardzo dobra na upały


Prognoza pogody na następne dni nie przewiduje zmian temperatury. Trzeba więc znaleźć sposób na ochłodzenie i osłodzenie sobie życia. Wiadomo, że każdy kawosz nie pogardzi kawą na zimno. A jeszcze jeśli jest w ulubionym smaku?
Dziś pomysł prosty. Podpatrzony ze strony Tchibo. Można modyfikować według własnego smaku: z cukrem lub bez. Czasami dodaję także mleka skondensowanego lub wody. Dodatki zależą od fantazji i zawartości lodówki.



Składniki:
  • 1 szklanka kawy
  • mleko
  • woda
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  1. Dzień wcześniej zaparzamy swoją ulubioną kawę. Ja użyłam automatu do robienia kawy z kapsułek, można też kawiarki. Ważna by kawa była mocna. 
  2. Po przestygnięciu kawę przelewamy do foremki na kostki do lodu. Wstawiamy do zamrażarki.
  3. Także dzień wcześniej karton mleka i wodę w butelce wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  4. Do dużej szklanki wlewamy zimne mleko - około 1/2 wysokości szklanki. Słodzimy do smaku i mieszamy.
  5. Wyjmujemy kostki z kawą i wrzucamy 3-4 w zależności od mocy kawy i preferencji.
  6. Uzupełniamy zimną wodą lub zimnym mlekiem . Jeśli ktoś bardzo chce może dodać kostki lodu.
  7. Wkładamy słomkę i siadamy w wygodnym fotelu z książką

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz