Lody brzoskwiniowe
- owocowo-jogurtowe-
Sezon na lody nadal trwa w najlepsze. Sorbety, lody owocowe na bacie mleka i jogurtu. Można robić w maszynie, ręcznie lub w foremkach. Dziś korzystając z darów lata lody brzoskwiniowe. Żeby zrobić lody należy najpierw uruchomić piekarnik. Brzmi to dziwnie ale ma swój sens- brzoskwinie zyskają słodycz. Miód akacjowy można zamienić na inny i też będzie dobrze.
Wykorzystajmy ostatnie chwile wakacji.
Składniki:
- 1/2 kilograma brzoskwiń
- 3 łyżki miodu akacjowego
- jogurtu greckiego
Przygotowanie:
- Brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Miąższ polewamy 3 łyżkami miodu i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Po ochłodzeniu zdejmujemy skórkę i blendujemy owoce. Jeśli został sok dodajemy go.
- Miksujemy z jogurtem greckim i przelewamy do foremek do lodów.
- Wstawiamy na około 24 h do lodówki.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz