niedziela, 23 sierpnia 2015

Lody brzoskwiniowe

Lody brzoskwiniowe

- owocowo-jogurtowe-


Sezon na lody nadal trwa w najlepsze. Sorbety, lody owocowe na bacie mleka i jogurtu.  Można robić w maszynie, ręcznie lub w foremkach. Dziś korzystając z darów lata lody brzoskwiniowe. Żeby zrobić lody należy najpierw uruchomić piekarnik. Brzmi to dziwnie ale ma swój sens- brzoskwinie zyskają słodycz. Miód akacjowy można zamienić na inny i też będzie dobrze.
Wykorzystajmy ostatnie chwile wakacji.



Składniki:
  • 1/2 kilograma brzoskwiń
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • jogurtu greckiego

Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy w naczyniu żaroodpornym.  
  2. Miąższ polewamy 3 łyżkami miodu i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  3. Po ochłodzeniu zdejmujemy skórkę i  blendujemy owoce. Jeśli został sok dodajemy go.
  4. Miksujemy z jogurtem greckim i przelewamy do foremek do lodów.
  5. Wstawiamy na około 24 h do lodówki.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki


Akcja lodowa 2015
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz