niedziela, 30 sierpnia 2015

Mango w różanym kremie

Śmietankowy krem o różanym aromacie 

- z mango, orzechami nerkowca i migdałami



Desery z Indii mają niepowtarzalny charakter. Wyglądają i smakują zupełnie inaczej od łakoci europejskich. Desery często mają charakter potraw smażonych, składających się często z cukru, mleka zwykłego, skondensowanego, jak również w proszku. Składniki różnią się w zależności od regionu. Wschodnia część Indii preferuje w słodyczach na bazie produktów mlecznych. Często słodycze zawierają różnego rodzaju orzechy - ziemne, nerkowca, pistacji, przyprawy - tutaj prym wiedzie indyjski kardamon. Popularne są różnego rodzaju chałwy na bazie mielonego sezamu, czy słynna hałwa z marchwi. Ceni się także smak róży, który ma dodatkowo właściwości odświeżające. Bardzo popularną potrawą jest kheer - deser mleczny z ryżem i owocami. Dzisiaj na stole czeka krem z owocami. Idealny na upał taki jak dzisiaj zaprezentowała nam pogoda. Jest słodki, odświeżający, ale największym jego atutem jest to, że wyjątkowo smakuje. Śmietankowo-różany krem najlepiej będzie smakował zestawiony ze świeżymi owocami - mango, czy bardziej kwaśną karambolą, kiwi, czy także truskawkami.


Składniki dla 2 osób:

  • 1 szklanka śmietanki 30% lub skondensowanego słodzonego mleka z puszki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki wody różanej
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 łyżka zbalnszowanych migdałów, uprażonych, posiekanych
  • 2 łyżki orzechów nerkowca, uprażone
  • 2 łyżeczki orzeszków pistacjowych, uprażonych, posiekanych
  • 1 większe mango lub dwa mniejsze
  • 2-4 gałki lodów śmietankowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Doprawadź śmietankę wymieszaną z cukrem wanilinowym do wrzenia w małym rondlu. Gotuj na wolnymogniu bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do połowy. Dodaj wodę różaną oraz kardamon. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnie. Najlepiej do lodówki na około 3 h.
  2. Upraż na suchej patelni pistacje, migdały i orzechy nerkowca. 
  3. Przekrój mango wzdłuż na pół i usuń pestkę. Zrób po przekątnej nacięcia, tak aby powstała szachownica. 
  4. Wyłóż połówki mango na talerze, polej je przygotowanym śmietankowo-różanym sosem i oprósz uprażonymi orzechami i migdałami. 
  5. Deser dobrze będzie komponował się z lodami.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!






1 komentarz:

  1. świetny pomysł na deser! :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń