poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kluay Buad Chee

Kluay Buad Chee

banany w mleczku kokosowym


Banany w mleczku można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Nadają się raczej na deser niż danie główne. Najlepiej nadają się banany odmiany Kluay Nam, Kluay Hom czy Kluay Khai. W przypadku użycia łatwo dostępnym bananów owoce będą bardziej miękkie i "rozciapane".  Należy wybrać banany nie w pełni dojrzałe ponieważ po obraniu inaczej zostaną plamy.
Banany z odmiany Kluay Nam zawierają dużą ilość wapnia , witaminy A, białka i potasu. Ich spożywanie wpływa na stan cery czy procesy regulujące trawienie. Danie jest więc nie tylko pysznym ale i zdrowym deserem. Porcja dla 3 osób.




Składniki:
  • 2-3 banany
  • 1 szklanka mleczka kokoswego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
  1. Banany w skórce zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Studzimy banany, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  3. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól i podgrzewamy tak by cukier się rozpuścił.
  4. Dodajemy banany i gotujemy tak długo aż owoce zaczną wchłaniać mleczko i od niego pęcznieć.
  5. Przekładamy do miseczek i podajemy według uznania na ciepło lub zimno.  


Przepis zmodyfikowany pochodzi z książki"Tajskie Smaki" wydaną przez Departament Promocji Eksportu Królestwa Tajlandii


Coco Dreams
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz