Kluay Buad Chee
banany w mleczku kokosowym
Banany w mleczku można podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Nadają się raczej na deser niż danie główne. Najlepiej nadają się banany odmiany Kluay Nam, Kluay Hom czy Kluay Khai. W przypadku użycia łatwo dostępnym bananów owoce będą bardziej miękkie i "rozciapane". Należy wybrać banany nie w pełni dojrzałe ponieważ po obraniu inaczej zostaną plamy.
Banany z odmiany Kluay Nam zawierają dużą ilość wapnia , witaminy A, białka i potasu. Ich spożywanie wpływa na stan cery czy procesy regulujące trawienie. Danie jest więc nie tylko pysznym ale i zdrowym deserem. Porcja dla 3 osób.
Składniki:
- 2-3 banany
- 1 szklanka mleczka kokoswego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Banany w skórce zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
- Studzimy banany, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
- Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy cukier i sól i podgrzewamy tak by cukier się rozpuścił.
- Dodajemy banany i gotujemy tak długo aż owoce zaczną wchłaniać mleczko i od niego pęcznieć.
- Przekładamy do miseczek i podajemy według uznania na ciepło lub zimno.
Przepis zmodyfikowany pochodzi z książki"Tajskie Smaki" wydaną przez Departament Promocji Eksportu Królestwa Tajlandii
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz