poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Zupa rybna ze słodkimi ziemniakami

Zupa rybna po karaibsku

- z dorsza i słodkimi ziemniakami



Kuchnia karaibska wymyka się wszelkim uogólnieniom. Jest to składowa wielu kuchni krajów, które przez wiele lat gościły wyspy karaibskie. To, czego możemy być jednak pewni pisząc o oryginalnej kuchni karaibskiej, to upodobania mieszkańców archipelagu  do owoców morza i ryb.  Karaibskie przysmaki w głównej mierze opierają się o dary od otaczających wyspy wód. Ze względu na fakt, że ryb jest pod dostatkiem dookoła wysp potrawy te jednocześnie nie stanowią podstawy do dań wykwintnych - wyżej ceniona jest wieprzowina. Dania z ryb, jak w wielu wyspiarskich krajach uważa się za pożywienie ludzi biedniejszych. Bataty są powszechnie uprawiane na Karaibach - nic dziwnego, w końcu pochodzą z Ameryki Środkowej. Dla nas stanowi warzywo egzotyczne - wśród ludności karaibskiej jest podstawą wielu dań. Zupa rybna ze słodkimi ziemniakami stanowi bardzo ciekawe i miłe dla podniebienia połączenie. Jest delikatna i pożywna. Smak słony przełamany zostaje przez subtelną słodycz pozyskaną z batatów i marchewki. Świeże oregano wraz z gałką muszkatołową nadają zupie odpowiedniego charakteru. Zupa jest bardzo smaczna, a smak ryby jest delikatny. Na pewno pozostawi miłe wrażenie i będzie ciekawą odmianą na polskim stole. Stanowi idealny przepis na letni jadłospis.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula, grubo posiekana
  • 1 średni batat, pokrojony na kawałki po 2 cm
  • 1 średnia marchewka, grubo posiekana
  • 6 szklanek bulionu rybnego, ewentualnie warzywnego
  • 200 g filetów z białej ryby o zwartym mięsie, pociętych na kawałki po 2 cm
  • 1 łyżeczka świeżego oregano, drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki chudej śmietany

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę i smaż do chwili aż cebula zmięknie. Dodaj pokrojonego batata oraz marchewkę. Podgrzewaj  przez 2 minuty stale mieszając.
  2. Do rondla wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Przy pomocy blendera zmiksuj bulion z warzywami na gładką masę.
  3. Wlej mieszankę do tego samego rondla. Dodaj rybę, oregano oraz gałkę muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu  pod przykryciem przez 5 minut. 
  4. Dolej śmietanę, nie przerywając mieszania aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.  Zupę podawaj ze świeżą kolendra lub listkami oregano. 

Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz