Zupa rybna po karaibsku
- z dorsza i słodkimi ziemniakami
Kuchnia karaibska wymyka się wszelkim uogólnieniom. Jest to składowa wielu kuchni krajów, które przez wiele lat gościły wyspy karaibskie. To, czego możemy być jednak pewni pisząc o oryginalnej kuchni karaibskiej, to upodobania mieszkańców archipelagu do owoców morza i ryb. Karaibskie przysmaki w głównej mierze opierają się o dary od otaczających wyspy wód. Ze względu na fakt, że ryb jest pod dostatkiem dookoła wysp potrawy te jednocześnie nie stanowią podstawy do dań wykwintnych - wyżej ceniona jest wieprzowina. Dania z ryb, jak w wielu wyspiarskich krajach uważa się za pożywienie ludzi biedniejszych. Bataty są powszechnie uprawiane na Karaibach - nic dziwnego, w końcu pochodzą z Ameryki Środkowej. Dla nas stanowi warzywo egzotyczne - wśród ludności karaibskiej jest podstawą wielu dań. Zupa rybna ze słodkimi ziemniakami stanowi bardzo ciekawe i miłe dla podniebienia połączenie. Jest delikatna i pożywna. Smak słony przełamany zostaje przez subtelną słodycz pozyskaną z batatów i marchewki. Świeże oregano wraz z gałką muszkatołową nadają zupie odpowiedniego charakteru. Zupa jest bardzo smaczna, a smak ryby jest delikatny. Na pewno pozostawi miłe wrażenie i będzie ciekawą odmianą na polskim stole. Stanowi idealny przepis na letni jadłospis.
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula, grubo posiekana
- 1 średni batat, pokrojony na kawałki po 2 cm
- 1 średnia marchewka, grubo posiekana
- 6 szklanek bulionu rybnego, ewentualnie warzywnego
- 200 g filetów z białej ryby o zwartym mięsie, pociętych na kawałki po 2 cm
- 1 łyżeczka świeżego oregano, drobno posiekanego
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki chudej śmietany
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę i smaż do chwili aż cebula zmięknie. Dodaj pokrojonego batata oraz marchewkę. Podgrzewaj przez 2 minuty stale mieszając.
- Do rondla wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Przy pomocy blendera zmiksuj bulion z warzywami na gładką masę.
- Wlej mieszankę do tego samego rondla. Dodaj rybę, oregano oraz gałkę muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
- Dolej śmietanę, nie przerywając mieszania aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Zupę podawaj ze świeżą kolendra lub listkami oregano.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMi w szczególności taka zupa rybna kojarzy się z chłodnymi dniami gdyż właśnie wtedy najczęściej była przyrządzana u mnie w domu. Ja teraz bardzo chętnie zamawiam rybę od https://mowisalmon.pl/produkty/ gdyż wiem jak bardzo dobre gatunkowo i świeże ryby tam mają. W szczególności łososia.
OdpowiedzUsuń