Tarta z musem z mascarpone, białą czekoladą i malinami
- szał smaku na Anny-
Z okazji imienin Anny postanowiłam zrobić słodki deser. Ale jak wiadomo wszystko już było i brakło mi nowych pomysłów. Dlatego sięgnęłam po nowo zakupioną książkę. A że sezon malin wybór był prosty. Tarta ale tym razem na zimno i trochę inaczej. Biała czekolada jest traktowana u nas po macoszemu i żeby ją znaleźć trzeba się naszukać. Powstaje w 33% z masła kakaowego bez proszku kakaowego, więc część osób nie zalicza jej do czekolady. Jednak tarta była bardzo dobra co potwierdzi cała rodzina.
Składniki:
Ciasto:
- 330 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g masła
- szczypta soli
Mus:
- 500 g serka mascarpone
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 200g białej czekolady
- 50 ml śmietany 30 % (mały kubek)
- 50 g masła
- 100g malin
Przygotowanie:
- Masło siekamy łączymy szybko z suchymi składnikami i zagniatamy. Wykładamy formę o średnicy 24 cm i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Ciasto obciążamy i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy przez 8 minut. Wyjmujemy do przestudzenia.
- Czekoladę łamiemy na części wkładamy do miski i zalewamy śmietaną, dodajemy masło. Całość roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie schładzamy - byle nie zastygła.
- Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Zalewamy czekoladą.
- Na cieście rozkładamy maliny i zalewamy je masą. Całość wkładamy na noc do lodówki
Przepis pochodzi od Przemysława Błaszczyka z książki"Gotuj jak Top Chef" Wydawnictwa Otwarte, Kraków 2014
Smacznego!
Uwielbiam połączenie malin z białą czekoladą, tarta musiała smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńByła lekka i puszysta. Jak nie jestem fanką białej czekolady tu buła dobra:)
Usuń