niedziela, 2 sierpnia 2015

Tarta z musem z mascarpone, białą czekoladą i malinami

Tarta z musem z mascarpone, białą czekoladą i malinami

- szał smaku na Anny-  

Z okazji imienin Anny postanowiłam zrobić słodki deser. Ale jak wiadomo wszystko już było i brakło mi nowych pomysłów. Dlatego sięgnęłam po nowo zakupioną książkę. A że sezon malin wybór był prosty. Tarta ale tym razem na zimno i trochę inaczej. Biała czekolada jest traktowana u nas po macoszemu i żeby ją znaleźć trzeba się naszukać. Powstaje w 33% z masła kakaowego bez proszku kakaowego, więc część osób nie zalicza jej do czekolady. Jednak tarta była bardzo dobra co potwierdzi cała rodzina. 

 


Składniki:
Ciasto:
  • 330 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Mus:
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 200g białej czekolady
  • 50 ml śmietany 30 % (mały kubek)
  • 50 g masła
  • 100g malin


Przygotowanie:
  1. Masło siekamy łączymy szybko z suchymi składnikami i zagniatamy. Wykładamy formę o średnicy 24 cm i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Ciasto obciążamy i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy przez 8 minut. Wyjmujemy do przestudzenia.
  3. Czekoladę łamiemy na części wkładamy do miski i zalewamy śmietaną, dodajemy masło. Całość roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie schładzamy - byle nie zastygła.
  4. Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Zalewamy czekoladą.
  5. Na cieście rozkładamy maliny i zalewamy je masą. Całość wkładamy na noc do lodówki

Przepis pochodzi od Przemysława Błaszczyka z książki"Gotuj jak Top Chef" Wydawnictwa Otwarte, Kraków 2014


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie malin z białą czekoladą, tarta musiała smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była lekka i puszysta. Jak nie jestem fanką białej czekolady tu buła dobra:)

      Usuń