Pork tacos
- tortille z wieprzowym nadzieniem
Aby opowiedzieć historię tortilli należy sięgnąc czasów Cywilizacji Majów. Powstała w czasach starożytnych, jako pomysł zaspokojenia głodu wśród chłopów. Kukurydza jest szeroko dostępnym warzywem po dziś dzień w Ameryce środkowej. Nie dziwi więc fakt, że Aztekowie tworzyli z kukurydzy mąkę, a z niej kukurydziane placki, które dzisiaj powszechnie znamy pod nazwą tortilli. Ten rodzaj płaskiego placka jest różnej wielkości, zazwyczaj mieści się w granicach od 6 do 30 centymetrów. Obecnie, często spotać możemy się z tortillami z mąki nie kukurydzianej, a pszennej. Stosowana jest powszechnie jako pieczywo, a szczególnie jako baza do wielu znanych na całym świecie potraw - jak burrito, chilli con carne, czy rozmaite tacos. Kuchnia meksykańska słynie z potraw z mięsa wołowego, burrito i chilli con carne to najlepsze przykłady. Niemniej jednak, nie jest to jedyne mięso jakie na jakim meksykańscy kucharze się znają. Dzisiaj na talerze poszły zawijane tortille z aromatycznym mięsem wieprzowym i niezastąpionym serem cheddar. Potrawa świetna na obiad. Z pewnością usatysfakcjonuje głodne podniebienie.
Składniki dla 4 osób:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, poszatkowana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
- 2 łyżeczki suchego oregano
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 12 małych tortilli *
- 1/2 szklanki startego sera cheddar
- dwa liście sałaty, poszatkowane
- 1 średniej wielkości pomidor, drobnko pokrojony
- 1 awokado, obrane i pokrojone
- śmietana do podania
Przygotowanie:
- Na średnim ogniu podgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni. Dodaj poszatkowaną cebulę, czosnek. Smaż do momentu aż cebula zmięknie - ok. 5 minut. Dodaj paprykę, kumin, oregano oraz cynamon. Smaż przez 1 minutę lub do chwili, kiedy zacznie wydobywać się wyraźny aromat.
- Dodaj mięso wieprzowe i mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Smaż do momentu aż mięso zmieni kolor i lekko się przyrumieni. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na placki tortilli wyłóż równomiernie mięso oraz ser. Na oczyszczoną patelnie podgrzej resztę oliwy i wyłóż zawinięte tortille. Podgrzej tortille tak aby stały się zarumienione i chrupiące.
- Poszatkowaną sałatę, cebulę, awokado i pomidora wymieszaj w misce. Rozdziel na cztery porcje.
- Podawaj ciepłe tortille z przygotowaną salsą oraz śmietaną.
Uwagi:
- Zamiast małych tortilli, użyłam większych, Wszytskie świeże warzywa dodałam do środka tortilli.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Taste.com.au
Smacznego!
Uwielbiam tortille :-) Masz w przepisie małą literówkę: w składnikach, przy kminie rzymskim ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki ;) poprawione! Gdy się człowiek spieszy to... babole się rodzą ;)
Usuń