Mango lassi
- na bazie mleczka kokosowego-
Po ostatnich podróżach na Targ Śniadaniowy wzbogaciłam się o książki dotyczące kultury kulinarnej Tajlandii. W sumie wiemy o niej mało: jest pikantna i inna. Ale co to dokładnie oznacza? Postanowiłam zgłębić jej sekrety, szczególnie że ostatnimi czasy trudno dostępne produkty takie jak trawa cytrynowa czy mangostan leżą na wyciągnięcie ręki.
Dziś napój klasyka: mango lassi. Jakiś czas temu podawałyśmy przepis na niego tutaj . Dziś ten sam napój jednak jego bazą jest mleko kokosowe. Ponieważ jest to mleko o specyficznym smaku proponuję dolewać go partiami tak by nie dominował w napoju.
Składniki:
- 2 - 3 dużych dojrzałych mango
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanki mleka kokosowego
- 5 kostek lodu
Przygotowanie:
- Dojrzałe mango obieramy ze skory i kroimy na części.
Wkładamy do blendera i razem z cukrem pudrem blendujemy na mus. - Dodajemy kostki lodu i mleko kokosowe aż mieszanka będzie puszysta *.
- Przelewamy do wysokich szklanek.
Przepis pochodzi z książki: Kuchnia Tajska Christine France, wydawnictwo Olesiejuk
Uwagi:
jeśli używacie mleka z puszki rozcieńczcie je pół na pół z wodą by nie było zbyt gęste.
* mój blender nie nadaje się do zmiksowania kostek lodu więc wcześniej wstawiłam na chwilę mleko kokosowe do zamrażarki by je ochłodzić. A kostki lodu wrzuciłam do szklanki tuż przed nalaniem napoju
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz