niedziela, 20 listopada 2016

Brytyjskie ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

- czekolady nigdy dosyć


Brytyjczycy uwielbiają słodycze, co nie trudno zauważyć. Szczególnie głębokim uczuciem darzą czekoladę. Lady sklepowe uginają się pod ciężarem wyboru między najróżniejszymi batonikami, tabliczkami, czy bombonierkami. Jeśli chodzi o wypieki, to chyba w żadnych innych książkach kucharskich nie znalazłam tylu przepisów dotyczących wypieków, co w tych przedstawiające kuchnię brytyjską. Brytyjskie ciasto czekoladowe z polewą czekoladową samo dla siebie jest najlepszą reklamą. Czy potrzeba jakiejkolwiek zachęty dla wielbicieli czekolady? Dzięki grubej polewie z czekolady, ciasto jest wilgotne. Idealnie będzie się komponować z herbatą, koniecznie gorzką, a najlepiej o piątej po południu. Czyli tak, jak tradycja wysp nakazuje. Ciasto jest niewymagające w przygotowaniu i potrzebuje niewiele czasu na upieczenie. Ciasto w tempie błyskawicznym znika, ale przecież to daje największą satysfakcję. Zachęcam do przygotowania. To idealny wypiek dla zabieganych, leniwych, właściwie dla każdego kto jest amatorem czekolady.


Składniki:
  • 185 g masła
  • 1,75 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kakao w proszku
  • 1 szklanka wody
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 30 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody


Przygotowanie:
  1. Nasmaruj tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm i wyłóż ją pergaminem. 
  2. W dużej misce wymieszaj masło, aromat waniliowy, cukier, jajko, mąkę, kakao oraz wodę. Miksuj aż składniki dobrze się połączą. Wylej ciasto do tortownicy i piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury.
  3. Pozostaw ciasto na blasze do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę. Rozpuść połamaną na kawałki czekoladę z masłem w średnim naczyniu. Dodaj przesiany cukier puder oraz dodaj wodę. Całość wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej wody - ważne by konsystencja polewy pozwoliła na łatwe rozprowadzenie o cieście. 
  4. Rozlej równomiernie polewę na cieście i pozostaw do stężenia.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!






3 komentarze:

  1. ja również darzę czekoladę wyjatkowym uczuciem, więc skusiłabym się na duży kawałek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, czekolady nigdy dość. Ja jeszcze dodałabym do tego polewę czekoladową z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Ta polewa jest idealna w smaku, ma świetną konsystencję, łatwo się kroi i pięknie się błyszczy. Polecam do wszystkich rodzajów wypieków.

    OdpowiedzUsuń