niedziela, 13 listopada 2016

Kurczak ze szpinakiem i fetą

Kurczak ze szpinakiem i fetą

- proste danie w greckim stylu


Ziemie greckie nie należą do najbardziej urodzajnych. Jednak kuchnia grecka należy do jednej z najpopularniejszych na świecie. Ze skromnego wachlarza upraw potrafiła stworzyć kompozycje kulinarne, które po dziś dzień zachwycają podniebienia. Tamtejsza gastronomia charakteryzuje się szerokim zastosowaniem oliwy, która wykorzystywana jest do większości dań greckich. Do najczęściej używanych warzyw w potrawach greckich należą pomidory, czosnek, cebula, szpinak, karczochy, koper włoski, sałata, kapusta, cukinia, bakłażan, papryka. Skąd czerpać źródeł popularności liści szpinaku w kuchni greckiej? Tego jeszcze nie odkryłam. Z fetą jest natomiast zupełnie inna historia. Jest to najbardziej popularny produkt grecki, mimo, że jest to ser pochodzenia ogólnie bałkańskiego, to dopiero od 14 października 2002 roku feta stała się nazwą chronioną i zastrzeżoną wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Jakby nie patrzeć, czy też z której strony by nie smakować, to szpinak i feta tworzą niesamowicie zgrany duet. Kurczak faszerowany tą dwójką jest idealnym przykładem na to jak dobraną tworzą parę. Polecam.


Składniki dla 2-3 osób:
  • 250 g szpinak
  • 40 g pokruszonego sera feta
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Sos:
  • 60 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
Przygotowanie:
  1. Umyte liście szpinaku wrzuć do garnka i podgrzewaj do momentu aż zwiotczeją. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  2. Wymieszaj liście szpinaku z serem. Oczyszczone filety z piersi kurczaka i wypełnij je mieszanką szpinaku z fetą. Zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. 
  3. Na rozgrzanej oliwie na patelni równomiernie usmaż piersi kurczaka do zbrązowienia i duś pod przykryciem przez około 25 minut. Pod koniec duszenia dodaj śmietankę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj. 
  4. Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i gotuj do momentu pojawienia się bąbelków. Zdejmij z ognia i stopniowo dolewaj bulion oraz wino. Nie przerywając mieszania, gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Przygotowanym sosem polej piersi kurczaka.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz