czwartek, 17 listopada 2016

Portugalskie ciasto cynamonowe

Ciasto z cynamonem

- portugalskie, idealne do herbaty



Portugalia, dzisiaj częściej się kojarzy z urokliwym niewielkim państwem na krańcu Europy, niż potężnym mocarstwem, które kiedyś stanowiła. Portugalii zawdzięczamy wiele wielkich odkryć geograficznych, a dzięki nim do Europy trafiło wiele kulinarnych wówczas nowości, szczególnie jeśli chodzi o przyprawy. Szafran, kolendra, czy cynamon trafiły na nasze ziemie za sprawą kolonialnych ekspansji prowadzonych przez Portugalczyków. Niegdyś bardzo prosta, obecna kuchnia portugalska wiele zyskała na smaku swoich potraw dzięki orientalnym przyprawom. Kora cynamonu znana jest dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom i niezwykłym aromacie, przez co przypadła do gustu Portugalczyków. Orientalne nowości kulinarne długo oswajały się z kuchnią portugalską. Była to długa droga prób i błędów. Dzisiaj możemy się cieszyć jej efektami. Ciasto cynamonowe jest jednym z przykładów. Portugalskie desery, często sięgają po aromatyczny cynamon. Jest on doskonale wyważony, dzięki czemu we właściwej dla nas proporcji możemy rozkoszować się jego smakiem. Ciasto nie należy do typu wilgotnych, dlatego idealnie będzie pasował do popołudniowej herbaty.


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko z laskami cynamonu i odstaw do wystygnięcia. Wyjmij laski cynamonu. Pozostaw do wystygnięcia. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Mąkę przesiej z mielonym cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Wlej letnie mleko z masłem, cukier, jajka oraz startą skórkę z cytryny ze szczyptą soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy przelej ciasto. Włóż tortownicę do piekarnika i piecz ciasto przez około 50 minut.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Portugalska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Światowych wypieków nigdy za dużo - lubię je testować :) Ciacho wydaje się być bardzo smaczne! :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie cynamon, więc takie ciasto pewnie bardzo by mi zasmakowało, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń