poniedziałek, 28 listopada 2016

Ciastka z rodzynkami

Twarde ciasteczka z rodzynkami

- brytyjskie ciasteczka do angielskiej herbaty



Popołudniowa herbatka wśród klasy średniej oznacza wczesną kolację i nazywana jest high tea, nazwa pochodzi od wysokiego stołu, przy którym jest serwowana. Słynne five o'clock jest herbatą podawaną wśród klasy wyższej i nazywana jest inaczej low tea. Nazwa bierze się również od okoliczności ich wypijania - w wygodniej sofie, przy niskim stole. Low tea występuje zawsze w towarzystwie przekąsek, ciast, ciasteczek i innych słodkości. I tutaj mamy do czynienia z następnym podziałem, który brzmi następująco: light tea, czyli herbata z małymi ciasteczkami, cream tea - oznaczająca herbatę serwowaną ze śmietanką wraz z ciasteczkami z dżemem oraz full tea, czyli herbata w systemie all inclusive - poza herbatką dostaniemy kanapeczki, herbatniki i wszelkiego rodzaju ciastka, czy inne słodkości. Zatem do rzeczy, herbatę w domu każdy ma, a z ciastkami bywa różnie. Ciastka z rodzynkami spisują się doskonale w roli partnera do herbaty. Przygotowuje się je ekspresowo i są aromatyczne. Moje wyszły nie tak twarde jak się spodziewałam, ale nie pozostawiłam ich w piekarniku do przestudzenia. Cierpliwość jest cnotą. Mimo wszystko zachęcam do przygotowania. 



Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 90 g masła, pokrojonego
  • 1 szklanka rodzynek sułtanek
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru, dodatkowo

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni Celsjusza. Posmaruj tłuszczem lub wyłóż natłuszczonym papierem do pieczenia blachy.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier do miski. Dodaj pokrojone masło. Mieszając dodawaj kolejno rodzynki, jajko i mleko.
  3. W 5-centymetrowych odstępach wyłóż na przygotowaną blachę po 1 łyżce porcji ciasta. Posyp pozostałym cukrem pudrem i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie pozostaw ciastka na blasze do wystygnięcia.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz