wtorek, 15 listopada 2016

Sałatka ziemniaczana z kurkami

Sałatka ziemniaczana z kurkami

- i szczypiorkiem, po szwedzku


Skandynawskie lasy obfitują w grzyby najróżniejszego gatunku. Nie trzeba wiele chodzić, aby znaleźć imponujące okazy prawdziwków i smardzów, czy dywany mchu z kurkami. Grzyby są na wyciągnięcie ręki, ich bogactwo budzi zachwyt u wielu obcokrajowców, natomiast ich zachwyt budzi zdziwienie u Skandynawów. Szwecja trzeba przyznać, że nie należy do krajów o największej gęstości zaludnienia. Ponadto, grzybobranie nie cieszy się taką popularnością wśród Szwedów, co u Polaków. Niemniej jednak można i tam odnaleźć skupy grzybów, chociaż rzadko. Jest jednak wyjątek od tej reguły. Kurki należą do tego gatunku grzybów, które Szwedzi chętnie stosują w swojej kuchni. Kurki się mrozi, a po uduszeniu dodaje się do wielu dań, jak na przykład do omletów. Wertując przepisu kuchni skandynawskiej odnalazłam przepis, który mnie w jednej chwili zauroczył. Szwedzka sałatka ziemniaczana z kurkami, z dodatkiem świeżo skrojonego szczypiorku z pewnością przypodoba się nie jednemu podniebieniu. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych. Swobodnie może zastąpić znane aż za dobrze znane nam tłuczone ziemniaki, a jednocześnie skutecznie urozmaici posiłek. Zachęcam do przygotowania.


Składniki dla 2-3 osób:
  • 3 większe ziemniaki
  • 1/2 pęczka dymki, drobno pokrojonego
  • 3 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki octu np. jabłkowego
  •  200 g kurek
  • 1 pęczek szczypioru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Gotuj ziemniaki w mundurkach przez około 30 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Obierz i pokrój w talarki. Przełóż do miski. 
  2. Dymkę pokrój w talarki i smaż na 2 łyżkach oleju. Dolej wywar warzywny oraz ocet. Całość zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Polej ziemniaki wywarem i ostrożnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut.
  3. Kurki oczyść, podsmaż przez blisko 4 minuty na pozostałym oleju. Dopraw sola i pieprzem, następnie dodaj do sałatki. Dołóż pokrojony szczypior i ponownie dopraw całość. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Skandynawska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz