Tajska zupa dyniowa
- pikantna, z zielonym curry
Mimo, że ziemią ojczystą dyni jest Ameryka to obecnie jej uprawa jest powszechna w wielu miejscach na świecie. Smak dyni docenione zostały szczególnie kraje azjatyckie, gdzie serwowana jest na wiele rozmaitych sposobów. Dynia jest niezwykłym warzywem, jeżeli chodzi o uniwersalność kulinarną. Wypieki, ciasta, musy, dżemy - wykorzystanie dyni jest naprawdę powszechne. Ostatnimi czasy zyskują na popularności napoje takie jak kawa, czy smoothie z dodatkiem miąższu z dyni. W krajach azjatyckich dynia serwowana jest najczęściej w kawałkach z dodatkiem odpowiednio doprawionego sosu lub też, podobnie jak w krajach europejskich podawana jest w postaci aromatycznej zupy. Jeśli chodzi o zupę z dyni - należę do grona jej skrytych wielbicieli. Dania tajskie charakteryzują się wyjątkowo udaną fuzją smaków ostrych ze słodkimi. Taka też jest tajska zupa dyniowa. Przygotowuje się ją z prędkością na miarę naszych czasów, czyli ekspresowo. Jest pikantna i aromatyczna, idealna na obecną słotę - rozgrzewa, kusi kolorem, poprawia nastrój. Przygotowujcie i jedzcie na zdrowie.
Składniki dla 4-5 osób:
- 750 g dyni (najlepiej hokkaido)
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 400 ml wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej
Przygotowanie:
- Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, aż dynia zmięknie.
- Do gotującej się dyni dodaj sos rybny, sproszkowaną trawę cytrynową oraz zieloną pastę curry. Dobrzy wymieszaj całość i gotuj przez około 2 minuty. Po tym czasie przy pomocy blendera zmiksuj zawartość garnka na gładką masę.
- Do garnka wlej mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Rozlej do misek i udekoruj np. listkami mięty, pestkami dyni, czy sezamem.
Smacznego!
Cudownie prosta! A musiała smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam kremy z dyni, więc przepis czym prędzej zapisuję :)