piątek, 18 listopada 2016

Köttbullar z sosem musztardowym

Köttbullar z sosem musztardowym

- szwedzkie pulpeciki w ostrzejszym wydaniu


Skandynawia słynie z ulubienia prostoty. Sprawa tyczy się przede wszystkim życia codziennego. Szwecja ceni proste rozwiązania, również w kuchni. Skutecznie rozpowszechnione przez sieć szwedzkich meblowych sklepów Ikea serwowane w tamtejszych restauracjach mięsne pulpeciki są jednym z tego najlepszych przykładów. Köttbullar to nic innego jak mięsne kulki, z dodatkiem namoczonej w mleku czerstwej bułki, jajka, cebuli i podstawowych przypraw jak sól i pieprz. Pupleciki podaje się się z sosem oraz ziemniakami, czerwoną kapustą lub dla kontrastu z dżemem z borówek. Do szczęścia żołądka często niewiele trzeba. Jest to danie syte, a jednocześnie bardzo zachęcające swoim wyglądem, przez co nawet najmłodszym trudno się im oprzeć. Sos musztardowy z dodatkiem sporej ilości koperku stanowi doskonałe połączenie z Köttbullar. Przygotowanie ich wbrew pozorom wychodzi bardzo sprawnie i nie zajmuje wiele czasu. W imię prostoty i dobrego smaku zachęcam Was do ich przygotowania. 


Składniki:

  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego, mielonego
  • 1 bułka, czerstwa
  • 4 łyżki mleka 
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki soli
  • pieprz, świeżo zmielony
  • sklarowane masło
Sos musztardowy:
  • 3 łyżki musztardy
  • 40 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • sól

Przygotowanie:
  1. Zeszklij cebulę na maśle. Bułkę namocz w mleku, a następnie odciśnij. Połącz w misce szalotkę, odciśniętą z mleka bułkę, jajko i mięso. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smaż pulpeciki na maśle do osiągnięcia złotobrązowego koloru. 
  3. W międzyczasie przygotuj sos musztardowy. Rozpuść masło w rondelku i połącz je z musztardą. Stopniowo dodawaj  śmietanę ubijając sos trzepaczką. Dopraw solą, zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekanym drobno koperkiem. 
  4. Köttbullar z sosem musztardowym najlepiej podawaj z puree ziemniaczanym.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Skandynawska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz