niedziela, 27 listopada 2016

Szwedzka sałatka z jajkiem i anchois

Sałatka z jajkiem i anchois

- śniadanie w szwedzkim wydaniu


Uwielbiam kuchnię skandynawską za jej prostotę. Czy to na stole duńskim, norweskim, czy szwedzkim znaleźć możemy potrawy nieskomplikowane, będące kompozycją produktów, które są powszechnie dostępne. Skandynawia słynie ze swoich łowisk, dlatego ryby stanowią stałą pozycję w tamtejszym jadłospisie. Dania rybne serwowane są w porze obiadowej, śniadaniowej i na kolację. O każdej porze są smaczne. W Szwecji na śniadania najczęściej podaje się pieczywo z masłem, dżemem lub serem, W bardziej wykwintnej wersji podaje się pastę kawiorową, szynkę oraz warzywa. Skandynawia może się poszczycić szerokim wyborem jeśli chodzi o pieczywo. Bardzo popularne jest tam pieczywo chrupkie, po które najchętniej się sięga. Kanapki, czyli po szwedzku smörgåsar są bardzo częstym wyborem w porze śniadaniowej. Po pierwsze, przygotowuje się je w bardzo krótkim czasie, po drugie są pożywne, a po trzecie smaczne. Czyli, wszystko tak jak powinno być. Dzisiaj zachęcam do przygotowania śniadania po szwedzku, może nie na pieczywie chrupkim, ale pełnoziarnistym z sałatką z jajka, małych filetów anchois, cebulą oraz ziołami. Pożywnie, smacznie, kolorowo.


Składniki dla 2 osób:
  • 80-100 g anchois
  • 2 jajka, ugotowane na twardo, posiekane
  • 1 łyżka natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 2-4 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej

Przygotowanie:
  1. Filety z anchois opłucz pod zimną wodą i posiekaj. Rozgrzej masło na patelni i podsmażaj przez kilka sekund. Zdejmij z patelnię z ognia i przełóż anchois do miseczki. Dodaj posiekane drobno jajka, cebulę, pietruszkę lub szczypiorek i wymieszaj.
  2. Pokrojone kromki chleba posmaruj masłem i na każdą połóż solidną łyżkę sałatki. Przybierz dodatkowo szczypiorkiem lub pietruszką i od razu podawaj.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Skandynawska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz