niedziela, 19 października 2014

Modra kapusta

Modra kapusta

- z kuchni śląskiej modro kapusta


Modra kapusta stanowi jedno z najpopularniejszych potraw kuchni śląskiej. Modro kapusta jest klasycznym dodatkiem do typowego obiadu na Śląsku. Często zestawiana jest z kluskami śląskimi. Modra kapusta została wpisana na listę tradycyjnych produktów regionalnych przez Ministerstwo Rolnictwa. W skład potrawy wchodzi czerwona kapusta z dodatkiem cebuli, boczku, przyprawiona solą, pieprzem, cukrem oraz skropiona octem, któremu zawdzięcza kuszącą barwę. Modro kapusta jest nie tylko daniem kuchni śląskiej, ale także wielkopolskiej, gdzie podawana jest podczas uroczystych obiadów. To była moja pierwsza przygoda z modrą kapustą. Danie idealne na niedzielny, porządny obiad. Poczucie sytości gwarantowane. Modrą kapustę zestawiłam z gotowanymi ziemniakami i tradycyjnym kotletem schabowym. Obiad iście polski.




Składniki dla 3-4 osób:
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 3 plastry boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka octu
  • sól, cukier, pieprz - do smaku
  • opcjonalnie: 2 łyżki smalcu 



Przygotowanie:
  1. Usuń zewnętrzne lub zepsute liście kapusty, następnie drobno poszatkuj. Kapustę zalej kilkoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem do miękkości przez blisko 30 minut.
  2. Na suchej i głębokiej patelni podsmaż boczek do delikatnego zarumienienia.
  3. Do boczku dodaj cebulę i trzymaj ją na patelni do momentu aż się zeszkli. W razie potrzeby dodaj opcjonalnie smalec.
  4. Połącz kapustę z resztą składników i duś całość przez około 10 minut, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  5. Skrop kapustę octem i dokładnie wymieszaj, podawaj gorącą.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z dorota.in

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz