czwartek, 23 października 2014

Coxinha de galinha z mięsem mielonym

Coxinha de galinha z mięsem mielonym

- brazylijskie kulki z ciasta wypełnionego mięsnym farszem


O tym daniu pisałyśmy już tutaj. Jednakże, po dopytaniu specjalistów z Brasil on the plate (oraz zjedzeniu już niejednej porcji ich pyszności) postanowiłam spróbować wersji z mięsem mielonym. W sumie nikt nie powiedział, że w środku musi być wyłącznie mięso drobiowe. Można wykorzystać także mięso wołowe, czy też wieprzowe, które także są cenionym składnikiem kuchni brazylijskiej. Ważnym elementem dania coxinha de galinha jest proces smażenia. Niezastąpiona, a przynajmniej bardzo pomocna jest frytkownica lub głęboki garnek z dużą ilością oleju. Ważne, by uformowane kulki z farszem były wrzucane na głęboki olej. Zapraszam do spróbowania kolejnej z wersji brazylijskich pyszności. W moim domu zostały powitane z radością.




Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 3,5 szklanki wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • szczypta ostrej papryki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1.  Czosnek i cebulę siekamy drobno.
  2.  Do garnka z wodą wrzucamy mięso mielone, masło, przyprawy oraz cebulę i czosnek. Całość gotujemy do zmięknięcia mięsa.
  3. 2, 5 szklanki bulionu odcedzamy do małego garnka. Mięso studzimy.
  4. Do gotującego się bulionu dodajemy mąkę i cały czas mieszamy tak by nie powstały grudki. Chwilę gotujemy i studzimy. Do chłodnego ciasta dodajemy 3 żółtka i zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Do każdego nakładamy łyżeczkę farszu i zagniatamy.
  6. Tak powstałe kuleczki panierujemy w białku, bułce tartej i wrzucamy do wrzącego oleju. Podsmażamy do zrumienienia i podajemy.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. nie jest to danie dietetyczne, ale jakie musi być smaczne! :-)))))

    OdpowiedzUsuń